Dostupni linkovi

Kultura i obrazovanje: ključ za evropsku BiH


Svečano otvaranje XXVII Međunarodnog festivala Sarajevska zima 2011, ove godine pod sloganom "Umetnost ljubavi", Sarajevo, 07. februar 2011.
Delegacija Evropskog parlamenta, tokom boravka na međunarodnom festivalu Sarajevska zima, imala je razgovore sa bh. parlamentarcima, kulturnim i naučnim radnicima.

Delegacija je tako imala priliku da se bliže upozna sa stanjem u zemlji, da podstakne brže korake na putu pridruživanja, ali i da negoduje što BiH zaostaje za zemljama regije.

Članovi Komiteta za kulturu, obrazovanje, mlade, sport i medije pri Evropskom parlamentu ocijenili su tokom svog boravka u Sarajevu da su oblasti kultura i obrazovanje ključne, te da ni po koju cijenu ne smiju biti na dnu političkih prioriteta.

Iako se još osjećaju tragovi svjetske ekonomske krize, to političarima ne daje za pravo da drastično umanjuju sredstva za kulturu. Kulturna politika u BiH se trenutno vodi na nivou oba entiteta i kantona.

Međutim, postavljanje na državni nivo neće je unaprijediti, smatra predsjedavajuća Delegacije Evropskog parlamenta u Sarajevu Doris Pack.

"Ne smatram da BiH treba državno ministarstvo kulture i obrazovanja, jer se oblast kulture treba provoditi na lokalnoj razini. Čak ni u Njemačkoj nemamo državno ministarstvo kulture u Berlinu, već u svakoj od 60 pokrajina imamo po jednog ministra za kulturu. Efikasniji je voditi kulturnu politiku na lokalnom i kantonalnom nego na državnom nivou", kaže ona.

Krizna situacija u kulturi nije odlika samo bh. političke stvarnosti. I u Evropi se krešu budžeti za kulturu, a to je trend koji će trajati još izvjesno vrijeme, smatra Pack.

Ona ističe da dodatni problemi u kulturi nastaju i zbog samih kulturnih radnika koji uglavnom djeluju nezavisno.

"Umjetnici i kulturni menadžeri su individualci po prirodi, iako postoje savezi i udruženja u kojima se okupljaju. No, smatram da se samostalno vrlo teško može išta postići. Festival Sarajevska zima, sa svim svojim različitostima, može bh. političarima poslužiti kao model kulture u BiH, jer oni za sada razmišljaju samo o tome kako biti Hrvat, Srbin ili Bošnjak. Kultura i umjetnost treba da budu korištene u prevazilaženju etničkih podjela"
, ističe Pak.

BiH pristupila evropskom fondu

Delegacija Evropskog parlamenta posjetila i obrazovne institucije u Sarajevu kako bi dobila potpuniju sliku o stanju bh. obrazovanja. Članica Parlamenta iz Holandije Marietje Schaake za RSE kaže da se oblast obrazovanja u BiH treba pod hitno unaprijediti.

Doris Pak, nemačka političarka i članica Evropskog parlamenta, bez datuma
"Ne želim kazati da je obrazovanje u BiH loše, već da mnoge šanse još nisu poduzete. Teško je dati ocjenu, jer ne postoji nijedan validan standard na osnovu kojeg se upoređuje kvalitet obrazovanja. Imate primjer da diploma sa Oxforda u BiH nije prepoznata, što je nonsens. Mi trebamo poticati mlade ljude iz BiH da se educiraju i van svoje zemlje, ali i da ohrabrimo strane studente da dođu i ovdje studiraju", kaže ona.

Prema riječima Marietje Schaake, međunarodna zajednica često pitanja o zapadnom Balkanu fokusira na stabilnost i izgradnju vladavine prava i sloboda, te ekonomski razvoj, a vrlo malo raspravlja o obrazovanju.

Schaake je rekla kako će se lično potruditi da i ovo pitanje postavi na agendu Evropskog parlamenta. Ohrabrena je spoznajom da BiH ima mlade snage koje će svoju zemlju uvesti u evropsku porodicu naroda.

"Ono što ću pozitivno ponijeti sa sobom iz ove posjete Bosni i Hercegovini je da ovdje postoje mlade generacije koje su pune energije, ideja i talenta. Toga im zasigurno ne fali. Međutim, problem je taj što ih političari ograničavaju i stoga te barikade treba srušiti. To ću nastaviti govoriti bh. političarima. Ali trebamo i naglasiti da narodi BiH, Balkana i EU trebaju biti povezani, te da ne čekaju političare da sami poduzmu nešto - jer ćemo se načekati"
, kaže Schaake

Direktor Međunarodnog festivala Sarajevska zima, Ibrahim Spahić, na čiji je poziv u bh. prijestolnici nedavno boravila delegacija Evropskog parlamenta, vjeruje da će grad Sarajevo postati kulturni centar Evrope 2014. godine.

"Uvjeren sam da je danas vrijeme za Bosnu i Hercegovinu, kao i za Evropu, da pronađe u toj kulturi različitosti one stvari koje nas povezuju. I moram ponoviti da je neprihvatljivo da u srcu Evrope postoji zemlja, odnosno društvo koje po etničkoj osnovi dijeli djecu u obrazovnom sistemu. Mi imamo taj problem, i to je esencijalni problem"
, kaže on.

S obzirom da je BiH krajem prošle godine pristupila evropskom fondu programa „Kultura“, čiji budžet iznosi 400 miliona eura, nudi joj se šansa da promiče mobilnost zaposlenika u kulturnom sektoru, kretanje djela i umjetničkih proizvoda, kao i da uspostavi bolji međukulturni dijalog.

Na vratima Evrope


Program Na vratima Evrope - svake nedjelje od 15 sati možete slušati u našem radijskom programu. Sadržaji iz ovog programa nalaze se i na našoj internet stranici.

(Autor programa:
Gordana Sandić-Hadžihasanović)
XS
SM
MD
LG