Dostupni linkovi

SNSD i SDP će morati za pregovarački sto


Lider SDP BiH Zlatko Lagumdžija objavljuje izbornu pobjedu, Sarajevo. 3. oktobar 2010
Lider SDP BiH Zlatko Lagumdžija objavljuje izbornu pobjedu, Sarajevo. 3. oktobar 2010
Političke stranke koje su osvojile mandate u Parlamentarnoj skupštini BiH započele su međusobne pregovore o formiranju nove vlasti. Sudeći po dosadašnjim razgovorima, čini se da stranke pobjednice, Savez nezavisnih socijaldemokrata i Socijaldemokratska partija, neće moći zaobići jedna drugu u formiranju vlasti na državnom nivou, bez obzira na međusobnu oštru retoriku koja je uslijedila odmah poslije izbora.

Najteži pregovori se svakako očekuju kod formiranja koalicija na nivou Bosne i Hercegovine, a pogotovo kod izbora predsjedavajućeg i sastava državnog Savjeta ministara. Nakon prvih međustranačkih razgovora i bavljenja izbornom kombinatorikom, sve upućuje da će i vodeće dvije poltičke stranke, Savez nezavisnih socijaldemokrata i Socijaldemokratska partija, morati sjesti za pregovarački sto.

Lider SNSD-a Milorad Dodik, nakon razgovora sa liderom Stranke demokratske akcije Sulejmanom Tihićem u petak, rekao je da je spreman na razgovore, ali da bi ozbiljniji pregovori trebali uslijediti nakon proglašenja zvaničnih izbornih rezultata. Dodik je, međutim, ostao pri stavu da predsjedavajući Savjeta ministara BiH treba da bude iz reda hrvatskog naroda.

„I ja se slažem da nakon zvaničnih rezultata da mi iz SNSD-a i SDP-a na neki način kreiramo jedan zajednički sastanak sa ostalim političkim partijama kako bismo mogli dogovarati određene stvari i davati odgovore ne samo na konstituisanje vlasti nego i na druga pitanja koja djeluju kao otvorena u ovom trenutku“
, rekao je Dodik.

I u SDP-u su spremni na pregovore, ali ne po svaku cijenu. Lider SDP-a Zlatko Lagumdžija, nakon razgovora sa SDS-om, istakao je da njegova stranka neće odustati od zahtjeva da iz njenih redova bude predsjedavajući Savjeta ministara BiH. SDP je kroz razgovore sa SDS-om pokušao zaobići SNSD u formiranju vlasti.

„Savršeno je jasno da politička stranka koja je pobijedila daje madatara. To smo mi. S druge strane, čuli ste i gospodina Dodika - dok nije saznao da nije pobijedio i on je tvrdio da će oni kao pobjednici dati mandatara, pa makar se njihov mandatar zvao i Dragan Čović. E sad kad su saznali da nisu pobijedili, ja ne znam koja je trenutna pozicija gospodina Dodika“
, rekao je Lagumdžija.

Nova vlast tek u januaru


Sulejman Tihić, koji podržava stav SDP-a po pitanju predsjedavajućeg Savjeta ministara, rekao je kako bi najbolja opcija bila da SNSD, SDP, SDA i neko iz hrvatskog bloka čine novu većinu, koja bi bila stabilnija od koaliranja sa manjim partijama.

Sulejman Tihić, Dragan Čović i Milorad Dodik na jednom od razgovora o reformama u BiH, decembar 2008
„Mi očekujemo da dvije pobjedničke stranke, SDP i SNSD, organizuju jedan sastanak na koji bi bili pozvani predstavnici SDA, određenih hrvatskih stranaka i ovoga bloka koji se pravi u RS i da razgovaramo o ovim problemima zajedno. Smatram da treba što prije implmentirati izborne rezultate, što prije formirati vlast i na državnom nivou - i da bi to moglo biti realno negdje u januaru mjesecu 2011. godine“, smatra Tihić.

HDZ BiH želi da bude dio vlasti, a takođe i svog predsjedavajućeg Savjeta ministara.

„Naš cilj je da BiH ide svojim europskim putem i da ga ne ometamo. I s te strane ćemo dati apsolutni doprinos. Međutim, isto tako stavit ćemo svima do znanja vrlo jasno - tko želi praviti na bilo koji način inžinjering nakon izbora, da on ruši direktno BiH. Ne treba to onda pripisivati apsolutno netkom drugom“
, kaže lider HDZ BiH Dragan Čović.

No, i do sada su se iskristalisali već neki blokovi. U toku su razgovori SDA i SDP-a, a na pomolu je i dogovor o koalicionoj platformi sa kojom će na državnom nivou nastupati SNSD i SDS.

"Da ponovim još jednom stav SDS koji je jasan - da bi bilo dobro za RS da nastupa u Sarajevu jednim glasom, ili sa što manje različitih glasova ako je to moguće“, ocjenjuje lider SDS-a Mladen Bosić.

Razmjena u vladama


Milorad Dodik je najavio i da bi vlast u Republici Srpskoj mogla biti konstituisana već u novembru ove godine. Na entitetskom nivou načelno je dogovorena saradnja i SNSD-a sa SDA-om.

„Razgovarali smo o tome da i predstavnik SDA bude u Vladi RS, a isto tako da predstavnik SNSD-a bude u Vladi Federacije. I mislim da smo tu blizu dogovora“
, kazao je Sulejman Tihić.

Politička analitičarka iz Banje Luke Tanja Topić mišljenja je da je da je politički dogovor o formiranju vlasti na svim nivoima ipak moguć, ali da će vlast teško biti formirana do februara iduće godine.

„Niko nije mogao pretpostaviti da će SDP sjediti pa razgovarati sa SDS-om kao mogućim, potencijalnim partnerom, SNSD je apriori odbacivao svaku vrstu razgovora sa SDP-om, sada ublažava stav, tako da mislim da će tu biti još dosta pregovora i da će se političke partije naći u jednoj od matematičkih kombinacija“
, ocjenjuje Topićeva.

Međutim, ono na šta posebno ukazuju analitičari jeste da bi politički lideri trebali više voditi računa o tome da se formira funkcionalnija koalicija na državnom nivou koja bi trebala uspješnije da rješava teška pitanja zaostala od ranije vlasti, poput ustavnih promjena, državne imovine i slično.
XS
SM
MD
LG