Dostupni linkovi

Pravi je trenutak za ustavne promjene u BiH


Liberty intervju: Patrick S. Moon
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:08:08 0:00
Direktan link
(Razgovor sa američkim ambasadorom u magazinu RSE TV Liberty, oktobar 2010)

Žana Kovačević


Postoje dobri uslovi da se krene u ustavne reforme u BiH i to treba raditi postepeno, a na to su spremni svi politički lideri, ocijenio je u ekskluzivnom razgovoru za RFE novoimenovani američki ambasador Patrick Moon. To se može uraditi u tri koraka i Sjedinjene Američke Države su odlučne da pomognu, ali taj posao moraju uraditi domaći politički lideri, poručio je ambasador Moon.

RSE: Gospodine ambasadore, da li je dolazak državne sekretarke SAD Hillary Clinton neposredno nakon oktobarskih izbora u BiH najava nekog novog i aktivnijeg američkog angažmana u BiH?

Moon: SAD su vrlo aktivne u BiH već gotovo 20 godina i glavna poruka državne tajnice je bila da su SAD tu da ostanu. Bilo je jasno iz njene posjete da želi da održi jako aktivno i snažno sudjelovanje u pružanje podrške narodu BiH. Govorila jeo tome što želimo mi da vidimo - to je da želimo prosperitetnu, suverenu, demokratsku zemlju. A najbolji način je da SAD podrži nastojanja vlasti da se integrišu u euroatlantske institucije kao što su EU i NATO savez. Mi ćemo podržati lidere da rade ka tim ciljevima - podržaćemo ih, ali je na liderstvu BiH da radi taj posao. Mi ćemo biti tu da pomognemo. I mi ćemo željeti da vidimo da BiH provodi reforme na putu ka evropskim integracijama, kao što su rješavanje pitanja državne imovine, mijenjanje Ustava. Dakle, opet - bićemo tu i spremni pomoći u tom procesu. Naša posvećenost BiH ostaje čvrsta i to je bila poruka državne tajnice.

RSE: Kada ste pomenuli promjene Ustava, to je pitanje oko kojeg u BiH uvijek nastane najviše promjene. U kojem dijelu mislite da bi bilo najlakše napraviti promjene?

Moon:
Smatram da sada imamo dobre uslove da idemo dalje kada je riječ o ustavnim reformama. I ja sam čuo da skoro
Smatram da sada imamo dobre uslove da idemo dalje kada je riječ o ustavnim reformama. I ja sam čuo da skoro svi stranački lideri kažu da su spremni sad se angažirati u tom procesu.
svi stranački lideri kažu da su spremni sad se angažirati u tom procesu. U osnovi postoje tri kategorije reforme i ono što mi sugeriramo je da lideri vlasti uzmu ovo kao jedan proces korak po korak. Dakle, tri kategorije uključuju: prva, implementaciju odluke Evropske komisije za ljudska prava; drugi korak je da se sagledaju pitanja koja će pomoći vlastima BiH da razgovaraju sa EU da bi se moglo ići dalje u procesu za članstvo u EU; a treća kategorija bi podrazumijevala ustavne promjene koje bi vlast učinile efikasnijom, funkcionalnijom. Ali sve te tri kategorije treba razmatrati u procesu korak po korak od strane lidera u vlasti BiH. Mi ćemo biti tu i spremni pomoći, ali je jako važno da se počne što je prije moguće.

Ekonomija je ključno pitanje

RSE: Nedavno ste izjavili kako nakon oktobarskih izbora treba početi ozbiljno raditi u BiH. Šta bi, prema vašem mišljenju, bili prioriteti nove vlasti u BiH?

Moon
: Mislim da je ključno pitanje za građane BiH radna mjesta, ekonomija. I najbolji način da se to poboljša je da se počne proces ka evropskim integracijama. BiH mora poboljšati trgovinu sa susjedima, mora reformirati zakone, regulative da bi to bilo u skladu sa EU i njenim standardima. Potrebne su joj strane investicije. I sva ta pitanja će pomoći privredi i građanima da nađu radna mjesta. Mi želimo da građani BiH ostanu ovdje sa porodicama, da žive ovdje, a ne da se stalno osjećaju da moraju izaći iz zemlje da bi našli posao. Dakle, integracija u Evropu će se zasnivati na procesu ustavne reforme. Zasigurno bismo željeli da je to jedan od prioriteta nove vlasti.

RSE: Vi ste čovjek sa iskustvom u regionu i prilikama, jer ste dio karijere proveli i u Hrvatskoj - nije li 15 godina nakon rata i previše dugo da BiH zaista postane državom kakva bi trebala biti, država koja je tako blizu Evrope?

Moon
: To je jedno fer pitanje. Prije svega, nama je drago što je Dejtonski sporazum uspostavio primarni cilj - njegova namjena
Napredak nije onoliki koliko bismo mi željeli. Recimo, Hrvatska je skoro spremna da se pridruži EU, Srbija se sad fokusira sve više na put članstva ka EU. BiH nije toliko došla, ali i dalje smatramo da su danas uslovi ustvari poprilično dobri.
je bila da okonča rat i da uspostavi mirnu, stabilnu zemlju BiH. To je uradio. Postignut je napredak u proteklih 15 godina u raznoraznim oblastima. Prije svega, mir je uspostavljen. Također, tu imate reformu odbrane koja je bila jako pozitivna. Ali napredak nije onoliki koliko bismo mi željeli. Recimo, Hrvatska je skoro spremna da se pridruži EU, Srbija se sad fokusira sve više na put članstva ka EU. BiH nije toliko došla, ali i dalje smatramo da su danas uslovi ustvari poprilično dobri. Čujemo kako lideri BiH kažu da su posvećeni tome da BiH ide ka EU, da su zainteresovani da zemlja uđe u NATO. Dakle, to su pozitivni koraci. I što budu bliže ispunjavanju tih ciljeva, to će biti bolje i zemlji i građanima - biće više radnih mjesta, bolji sistem obrazovanja i biće to, jednom riječju, bolja zemlja.

RSE: Nekako je vaš dolazak u BiH simboličan - skoro ste došli, a i nova vlast počinje sa narednim manadatom od četiri godine. Kako vidite BiH u naredne četiri godine?

Moon
: Meni je bilo jako interesantno doću u ovo vrijeme, dakle pred same izbore - i kampanja i obećanja i ciljevi stranaka. Rezultate izbora također smatram interesantnim. Vidjeli smo da je došlo do pojave novih lidera - i možda i novih prilika. Bio sam jako potaknut na sastancima sa visokim političkim zvaničnicima koji kažu da su spremni na dijalog. Širom zemlje to lideri govore – da su spremni rješavati pitanja koja su spriječavala napredak ka evropskim integracijama. Mislim da je dobro vrijeme što sam došao ovdje. Posjeta državne tajnice bila je jako važna u smislu da je ona rekla svoju poruku da se kontinuirana, jaka podrška vlastima nastavlja. Dakle, tu smo, tu ćemo ostati. Imamo novu, prekrasnu ambasadu, veliko osoblje ovdje - to je osma najveća američka ambasada u Evropi. Dakle, jako smo posvećeni. Potrošli smo preko 1,5 milijardi dolara za pomoć BiH u posljednjih 15 godina. I dalje smo posvećeni da pružamo i humanitarnu pomoć i drugu pomoć u oblasti demokratije i vladavine prava, promoviranju privrede, promoviranju više investicija ovdje, izvoza. Sve su jako važna pitanja. I mi smatramo da ćemo moći pomoći građanima ovdje, kao što je bio slučaj u prošlosti, da postignu stvarni napredak. Mislim da se pružaju nove prilike. Ja sam optimista, i dalje sam optimista.
XS
SM
MD
LG