Dostupni linkovi

Poslije vlasti kopljem u trn: Apel bivših bh. funkcionera


Neki od potpisnika poziva bh. vlastima, foto: Sensservis
Neki od potpisnika poziva bh. vlastima, foto: Sensservis
Dio bosanskohercegovačkih intelektualaca, predstavnika akademske zajednice i političkog miljea potpisali su poziv domaćoj međunarodnoj javnosti za promjenu stanja u BiH. Traže da se hitno zaustave negativni procesi po državu i pokretanje napretka za sve njene građane.

U ovako sročenom zahtjevu nema ništa loše. Problem je, međutim, činjenica da se većina potpisnika inicijative dok su bili na nekoj od najodgovornijih funkcija u državi nije previše obazirali na slične građanske inicijative koje su njima dolazile.

Među njima je i nekadašnji član državnog Predsjedništva Haris Silajdžić, koji se založio za još jednu veliku konferenciju koja bi trebala da riješi bosanskohercegovačke probleme. Bez obzira što nijedna prethodna nije uspjela da riješi političku krizu u zemlji.

«Međunarodnu konferenciju koja bi trebalo ne da spasi Dejtonski sporazum, ne da spasi evropske vrijednosti i standarde u BiH, neo da spasi osnovne ljudske, civilizacijske vrijednosti u BiH koje nestaju», pojašnjava Silajdžić.

Među potpisnicima su i bivši federalni premijer Edhem Bičakčić i bivši komandant Petog korpusa Armije BiH Atif Dudaković, Sarajevo, 16. juni 2011, foto: Sensservis
U isto vrijeme predstavnici sadašnje vlasti smatraju da je sadržaj inicijative prihvatljiv, ali da su potpisnici ove najnovije već imali priliku da mijenjaju stvari u zemlji.

Sulejman Tihić, predsjednik SDA, podsjeća da neki od sadašnjih zagovornika promjene stanja u BiH nose veliki dio odgovornosti za loše stanje u državi.

«Dio tih potpisnika nije uradio svoj dio posla kad je bio u poziciji da uradi, ili je upropastio neke od šansi, kao što su to bile i aprilski paket, konstitutivnost naroda, reforma policije», kaže Tihić.

Od incijative, koju je potpisalo oko 30 intelektualaca, predstavnika političkog miljea i akademske zajednice, ne očekuje ništa ni književnik i novinar Ahmed Burić. Riječ je, kaže, o ljudima koji dok su bili na vlasti nisu uradili ništa.

«Ja mislim da bi najbolje bilo da oni lijepo uzmu i nešto ozbiljno rade, pošto dosad nisu to baš prakticirali, i da ne troše uludo novce, tako da ja o toj inicijativi ne mogu misliti puno dobrog jer sa, kao i mnogi građani ove zemlje, previše puta iznevjeren da bih takvim stvarima i takvim ljudima vjerovao», ocjenjuje Burić.
"Ne vjerujem, inače, da intelektulaci mogu promijeniti bilo šta u ovoj našoj zemlji, a posebno ne ovi koji samo sebe tako nazivaj", ocjenjuje profesor Miodrag Živković.

«Jedna skupina sterilnih ljudi, prije svega po svojim umnim i drugim potencijalima, pokušava nešto da napravi, mada je dobar dio njih, ili najveći dio čak, bio već u vlastima i mogao nešto promijeniti ako je nešto želio promijeniti. Međutim, sada ovo izgleda nešto kao nadrealizam Felinijev, ako ne i gore. Ne vjerujem, inače, da intelektulaci mogu promijeniti bilo šta u ovoj našoj zemlji, a posebno ne ovi koji samo sebe tako nazivaju, jer je poznato da intelektulaci imaju u principu u radikalnim životnim situacijama samo te dvije osobine - jedna je poltronstvo, a druga je konformizam. Ima izuzetaka, naravno, ali izuzeci su egzotika», smatra profesor iz Banje Luke Miodrag Živanović.

Malo svijesti o javnom djelovanju

Ipak potpisnici, kako su ga nazvali - poziva domaćoj i međunarodnoj javnost za promjenu stanja u BiH vjeruju da i dalje mogu uticati da se stanje u zemlji bitnije mijenja. Jedan od njih je i Miro Lazović.

«Siguran sam da poslije ovoga skupa može doći i do određenih političkih okupljanja koji bi rezultirali određenom političkom grupacijom, novim političkim blokom», kaže Lazović.


(Sensservis video: Miro Lazović prenosi detalje potpisanog apela, 16. juni 2011)

Poziv da se svi uključe aktivnije u rješavanje političke situacije u BiH, pored političara koji nisu više na vlasti, potpisalo je i više akademika i profesora. Novinar Ahmed Burić kaže da je u BiH svijest o javnom djelovanju na vrlo niskom nivou.

«Površan pogled na tu grupu ljudi otprilike kaže da tu imamo najmanje dvije, ako ne i tri vrste ljudi. Jedna je ova za koje bi najbolje bilo da se uopće više ne javljaju, da bi za ovu zemlju možda najbolje bilo da se oni uopće ne bave ničim jer su definitivno pokazali dokle su nas doveli. Druga grupa je ovih koji stalno hoće da je bolje, i tu vidim neke ugledne profesore i teologe,
"Kod nas te stvari idu vrlo linearno - kad si jednom vlast, onda si najpametniji, jači - tlači, a kad odeš u opziciju niko te ne zarezuje dva posto", mišljenja je Ahmed Burić.

i oni su vjerovatno žrtve ovih prvih. A treća je ova grupa po kojoj niti bi šta dobili oni koji to zagovaraju, niti bi šta izgubili oni što ne zagovaraju», smatra Burić.

Među potpisnicima inicijative je i Enes Karić, profesor na Fakultetu islamskih nauka u Sarajevu. Vjeruje da to može biti dobra polazna tačka za konačne promjene u zemlji.

«Veoma je korisno razbuđivati svijest o potrebi evropske Bosne, demokratske Bosne, Bosne koja se sprema za Evropu. To su bili razlozi koji su mene opredijelili da ovi inicijativu potpišem i da ovdje dođem», pojašnjava Karić.

Da će današnje vlasti saslušati svoje prethodnike u BiH zvuči gotovo nevjerovatno. Zbog čega, objašnjava Ahmed Burić.

«Iako među tim pokretačima, ponavljam, ima i dobrih, pametnih i uglednih ljudi, kod nas vam je tako da onog trenutka kad zavladaš misliš da si najpametniji na svijetu. Kod nas te stvari idu vrlo linearno - kad si jednom vlast, onda si najpametniji, jači - tlači, a kad odeš u opziciju niko te ne zarezuje dva posto.»
XS
SM
MD
LG