Dostupni linkovi

Prvi izbor fotografije godine u BiH


Autori tri prvonagrađene fotografije su: Andrija Vrdoljak (Livno), Esad Talić (Zenica) i Ivan Kelava (Mostar)
Autori tri prvonagrađene fotografije su: Andrija Vrdoljak (Livno), Esad Talić (Zenica) i Ivan Kelava (Mostar)
U auli Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine otvorena je izložba najuspješnijih fotografija koju su organizovali internet stranica Fotografija.ba i Udruženje građana „Natura BH“.

Pošto je izložba takmičarskog karaktera, od 137 pristigla rada iz cijelog regiona, odabrano je njih 40 u okviru „Prvog takmičenja za izbor fotografije godine u BiH“.

Fotografije poslate na konkurs, koji je trajao od 31. januara do 10. februara tekuće godine, ocjenjivali su Mario Periša, predavač na Veleučilištu u Varaždinu, Zlatko Popović, freelance fotograf, i Haris Čalkić, fotograf i jedan od urednika portala Fotografija.ba.

Autori tri prvonagrađene fotografije su: Andrija Vrdoljak (Livno), Esad Talić (Zenica) i Ivan Kelava (Mostar).

Pobjednik takmičenja, Andrija Vrdoljak, koji se već godinama bavi fotografijom, za RSE je rekao:

„Na mojoj fotografiji je bijela roda koja stoji na krovu kuće, dok je u pozadini puni mjesec. Cijela priča se desila u Čigoči, službeno u prvom europskom selu roda u Hrvatskoj. Procjenjuje se da tu obitava oko 500 parova roda koje tokom sezone parenja dolaze iz Afrike u ove krajeve da se gnijezde. Poruka
Dolores Juhas sa fotografijom "Vrijeme"
fotografije je društvena odgovornost, odnosno požrtvovanost mještana tog sela koji se bore da zaštite rode i omoguće im gniježđenje na krovovima ili u dvorištima uz njihove kuće. U proljeće planiram otići u Livanjsko polje jer je tamo bezbroj motiva koje tek treba zabilježiti.“


Uz glavne nagrade, dodijeljena su i posebna priznanja za najbolju urbanu fotografiju, najbolji pejzaž, reportersku i fotografiju Sarajeva.

Idealan medij


U kategoriji najbolja fotografija po odluci portala Fotografija.ba titulu najboljeg odnio je rad „Vrijeme po mom satu“ Osječanke Dolores Juhas.

„Bavim se fotografijom amaterski već četiri godine. Stoga mi se ovo natjecanje učinilo kao idealna prilika za povezivanje sa drugim umjetnicima čije radove pratim putem interneta, ali i da sebe promoviran na neki način“
, kaže Dolores Juhas.

Fotografija je idealan medij jer u svojoj kompleksnosti daje višeznačnu poruku i definiše vrijednosti.
Mario Periša


Upravo je iz tog razloga bio izazov odabrati finaliste, a u konačnici i pobjednika, ističe profesionalni fotograf i predavač na studiju Multimedije u Varaždinu Mario Periša.

„To su fotografije sa motivima koji apeliraju na društvenu svijest, na očuvanje okoliša, kao i ostala zanimljiva ostvarenja koja su produkt strpljivog rada mladih autora. U svakom radu ocjenjivali smo njegovu ideju i poruku, tehničku realizaciju, te kompoziciju. Na taj način smo se uspjeli oduprijeti subjektivnom dojmu. Nismo ni zaobišli radove u kojima se djelimično koristio i photoshop, ali s nekim smislom i opravdanjem. Ovih 40 fotografija definitivno svjedoči da postoji potencijal u BiH, da je prisutna i svijest o kvaliteti same fotografije“
, navodi Mario Periša.

Haris Čalkić
Haris Čalkić, jedan od urednika portala Fotografija.ba i član žirija „Prvog takmičenja za izbor fotografije godine u BiH“, se nada da će ovaj projekat popularizirati bh. fotografiju i doprinijeti stvaranju njenog integriteta.

„Izložba, kao i sama internet stranica Fotografija.ba, upravo je kreirana da bude odskočna daska svim mladim i neafirmiranim autorima. Sve što je bilo potrebno za učestvovanje na izložbi jeste registrovati se na našem portalu i poslati fotografiju. Iako je prvobitna ideja bila da ovo takmičenje inicira formiranje udruženja fotografa u BiH, naišli smo na mnoge administrative prepreke, ali ne odustajemo od ideje. Vjerujem da ćemo u narednih šest mjeseci registrovati udruženje, čime želimo zaštiti prava radnika ove struke“
, kaže Haris Čalkić.

Izložba, za koju organizatori vjeruju da će biti tradicionalna i još bolja, biće otvorena u auli Parlamentarne skupštine BiH do 10. marta, odnosno do 12. marta u sarajevskoj galeriji „Boris Smoje“.
XS
SM
MD
LG