Dostupni linkovi

BiH: Između krajnosti na putu ka EU


Ilustrativna fotografija, zastava EU
Ilustrativna fotografija, zastava EU
"Vanjskopolitička inicijativa BiH", nevladina organizacija, predstavila je zaključke iz godišnjeg izvještaj "Monitoring procesa evropskih integracija BiH za 2010. godinu".

Proces ratifikacije Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju sa Evropskom unijom je završen, te bi on trebao stupiti na snagu, ali će doći do odlaganja jer BiH još nije ispunila sve obaveze iz Privremenog sporazuma.

U Izvještaju je, između ostalog, analizirano šta je sve do sada BiH uspješno ispunila, u čemu je problem njenog evropskog puta, zašto još nema jedinstvenu transportnu strategiju usklađenu sa EU standardima, te zašto nije usvojen zakon o državnoj pomoći i usklađen Ustav sa presudom Suda za ljudska prava u Strazburu.

Na putu evropskih integracija, BiH se u prošloj godini kretala između krajnosti. Direktorica „Vanjskopolitičke inicijative BiH“, Danisa Sarajlić Maglić tako kaže da je BiH jedina zemlja u regiji koja krši Privremeni sporazum o trgovini i trgovinskim pitanjima sa EU.
Sarajlić Maglić: BiH je jedina zemlja u regiji koja krši Privremeni sporazum o trgovini i trgovinskim pitanjima sa EU.

"Proces evropskih integracija u BiH je specifičan u odnosu na ostale zemlje u regionu zato što se odvija paralelno sa procesom izgradnje države i svim ostalim društvenim procesima koji nam svakako slijede kroz tranziciju. Za razliku od država u okruženju, političke elite u BiH dijele istu viziju članstva u EU, ali, nažalost, imaju dijametralno suprotne stavove po pitanju same države, njene funkcionalnosti, te gledaju različito na način kako BiH može postati dijelom Evropske unije. Jedan od osnovnih nalaza našeg izvještaja je da je nedostatak političke volje zajednički imenitelj za sve poteškoće na koje smo mi naišli analizirajući proces implementacije Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, tako da i ovaj izvještaj, ovaj monitoring, kao i sve prethodne, zaključujemo opštom konstatacijom da Bosna i Hercegovina polovično ispunjava obaveze iz Privremenog sporazuma i evropskog partnerstva. Mora se reći da je BiH jedina zemlja u regiji koja krši Privremeni sporazum o trgovini i trgovinskim pitanjima s EU. To se, prije svega, odnosi na kršenje člana 2 Privremenog sporazuma, kojim se zahtijeva usklađivanje Ustava i Izbornog zakona sa odlukom Evropskog suda za ljudska prava u slučaju Sejdić-Finci protiv BiH. Pored toga, BiH se obavezala da će do jula 2010. godine usvojiti zakon o državnoj pomoći, koji nije usvojen, tako da se i na taj način krši Privremeni sporazum. U međuvremenu, znači, od zaključivanja ovog našeg izvještaja, i ostale zemlje članice EU su ratificirale Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju. Međutim, na osnovu informacija kojima mi raspolažemo, možemo reći da Evropska unija sada razmatra odlaganje primjene tog sporazuma, kako ne bi Bosnu i Hercegovinu dovela u nezgodnu situaciju da sporazum mora suspendirati. To je nešto sa čime će se nove vlasti morati suočiti. Znači, iako to, samo po sebi proizvodi jednu dosta neugodnu situaciju, to je nešto za što ćemo morati u međuvremenu naći rješenje", kaže Maglić.

Boris Jaroćević, otpravnik poslova Delegacije EU u BiH, upozorava na spori napredak Bosne i Hercegovine u odnosu na zemlje u regiji.

„Jasno je da BiH još uvijek mora preći dug put da bi postala članicom Evropske unije", kaže on.

Tek, zajednička je ocjena da je najpozitivnija stvar u prošloj godini uvođenje bezviznog režima za bh. građane

Liberalizacija viznog režima nije ugrožena

Ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine Sadik Ahmetović je izjavio da liberalizacija viznog režima za građane BiH ne dolazi u pitanje.

„Nema nikakvog razloga za bojazan, niti ima bilo kakvih argumenata da se bilo šta mijenja u viznom režimu kada je u pitanju BiH, jer je trend traženja azila nešto manji u odnosu na neke periode iz ranijih godina“, kazao je ministar Ahmetović osvrćući se na napise koji su se posljednjih nekoliko dana pojavili u medijima.

„Imao sam susret s ministricom unutrašnjih poslova Austrije, gospođom Fekter, koja je na sastanku rekla da su oni apsolutno zadovoljni kada je u pitanju BiH i provedba ove odluke, jer je vrlo mali broj, sedam-osam zahtjeva za azil u Republici Austriji", kaže Ahmetović.

Tanja Fajon , posalnica u Evropskom parlamentu, bez datuma
To je potvrdila i poslanica Evropskog parlamenta, Tanja Fajon, tokom boravka u Sarajevu, a njoj pripadaju najveće zasluge što su građani BiH uopšte doživjeli slobodu putovanja u evropske zemlje.

"Ja ne bih govorila o stopiranju liberalizacije za BiH jer je BiH tek ušla u bezvizni režim. Za sada ja nemam nijedne negativne informacije da bi ljudi kršili mjerila, tražili azil ili nešto slično. Mislim da su građani BiH bili dobro obaviješteni, ja vjerujem da znaju gdje su ta ograničenja slobode kretanja i da neće biti nekog crnog scenarija. U svakom slučaju, ja vjerujem da će BiH poštovati pravila, njeni građani također. Vlasti su učinile sve, napravile su veliku informacijsku kampanju. Dakle, za sada nema nijedne kritike. Ja se nadam da će tako i ostati, ali je možda je još prerano o tome jer BiH je tek malo više od dva mjeseca u bezviznom režimu. Ja se nadam da će odgovorni političari učiniti sve da BiH ide dalje. Sad je osjećaj da već nekoliko godina stoji u mjestu. Nakon ukidanja viza nije se puno desilo. Zbog toga je nužno da se vlasti i dalje fokusiraju na evropsku agendu, na reforme", kaže Fajon.
XS
SM
MD
LG