Dostupni linkovi

Evropski bankarski standardi za BiH


Ilustrativna fotografija
EU je dodijelila Bosni i Hrcegovini milion eura za program unapređivanja tehničke saradnje između Evropske centralne banke (ECB) i Centralne banke BiH, što bi trebalo dovesti do usaglašavanja sa standardima centralnih banaka Eurosistema.

U narednih godinu i po dana sedam centralnih banaka eurozone pomoći će Centralnoj banci BiH da svoje standarde, metode i načine rada uskladi s evropskim. Prema riječima guvernera Kemala Kozarića, CBBH je još 2007. dobila mapu puta, odnosno preporuke koje je trebala provesti kako bi uskladila svoje aktivnosti sa evropskim standardima.

„Veoma je važno da izvještaj CBBH, metodologija, procjene ili pravna regulativa budu usklađeni s evropskim standardima, što će omogućiti razumijevanje i snažniju saradnju sa ECB i centralnim bankama zemalja eurozone. Zbog toga će ovim projektom biti obuhvaćeni statistika, ekonomska analiza i istraživanje, finansijska stabilnost, harmonizacija legislative sa EU, koordinacija integracija s EU i unapređenje usluga informacione tehnologije u CBBH“, kaže Kozarić.

Gertrude Tampel-Gugerel iz Izvršnog odbora ECB kaže:

„Mi u ECB, zajedno sa našim partnerima, imamo ozbiljan interes u BiH i zapadnom Balkanu uopšte. Naše ekonomije su blisko vezane, jednako kao naše kulture i istorije. Finansijska kriza je bila jasan znak da živimo u integrisanoj međunarodnoj ekonomiji gdje banke i ostale finansijske institucije djeluju preko granica i gdje su tržišta finansijskih instrumenata zaista globalna. Mnoge banke koje posluju u BiH su vlasništvo banaka iz Evropske unije.“

Šef delegacije EU u BiH, Dimitris Kourkoulas, istakao je da je CBBH jedna od najsnažnijih institucija u zemlji i uživa visoku reputaciju. Kourkoulas je izrazio zadovoljstvo zbog uspješne saradnje BiH sa MMF-om i Svjetskom bankom, te pozvao bh. političare da se dogovore oko zakona za popis stanovništva, koji je važan i za ekonomiju, ali i za socijalni razvoj zemlje.

Pročitajte i ostale priloge iz programa Na vratima Evrope:
Piratstvo u BiH je unosan posao
„Neću tuđe – hoću svoje“
Održan seminar o aplikacijama za evropske fondove
Snažna vanjska diplomatija EU dobra za BiH
Nove međunarodne inicijative za bh. reforme

*****
Program Na vratima Evrope - svake nedjelje od 15 časova samo u našem radijskom programu i na internet stranici. (Autor programa: Gordana Sandić-Hadžihasanović)

XS
SM
MD
LG