Dostupni linkovi

„Neću tuđe – hoću svoje“


Džerard Selman, ministar pravosuđa RS
Džerard Selman, ministar pravosuđa RS
Vlada Republike Srpske neće dati suglasnost za potpisivanje Ugovora o imovinsko-pravnim odnosima između Bosne i Hercegovine i Hrvatske sve dok se ne riješi pitanje stanarskog prava Srba izbjeglih iz Hrvatske, najavio je ministar pravosuđa RS Džerard Selman.

Na specijalnoj konferenciji za novinare, ministar Džerard Selman je govorio o stavovima entitetske Vlade povodom najavljenog potpisivanja Ugovora o imovinsko-pravnim odnosima između BiH i Hrvatske:

„Ovaj ugovor ne može da bude u suprotnosti sa Ugovorom o sukcesiji, Aneksom G, koji određena imovinska prava tretira na drugi način. Iz tih razloga smo predložili da se ugovor koji se trenutno radi i koji je u formi radnog materijala, prije svega mora da usaglasi sa Aneksom G Ugovora o sukcesiji, gdje su određena imovinska prava licima priznata bez obzira gdje se sada trenutno nalaze i bez obzira da li su od '90. godine promijenili mjesto prebivališta ili boravišta i državljanstvo. Želim da istaknem da se ovdje radi o imovinskim pravima – o pravu vlasništva nad nekretninama, što je veoma bitno, i o stanarskim pravima. U jednom dijelu smo uspjeli da izdejstvujemo da se imovinska prava u potpunosti priznaju prema važećim propisima na dan koji smo predložili – 31.12.1990. godine, ali tražimo da stanarska prava lica koja su izbjegla iz Hrvatske imaju imovinsko-pravni status, tako da se primijene važeći zakoni Republike Hrvatske, odnosno da se primijeni onaj dio na osnovu kojeg su određena lica i stekla to stanarsko pravo. Ne mogu se jednostranim aktom bilo koje države određena prava koja su stečena na zakonit način ukidati. To će sigurno biti jedno od teških pitanja prilikom zaključivanja ovog ugovora, ali mi vam garantujemo da nećemo odustati od svoje ideje. Stanarsko pravo je također neprikosnoveno pravo, kao što je i pravo vlasništva. I BiH, i RH, i bilo koja druga zemlja koja želi da uđe u Evropsku uniju, moraće da zadovolji taj standard.“

Selman je iznio procjenu kako bh. imovina koja je na teritoriju Hrvatske vrijedi oko milijardu eura, dok je istovremeno vrijednost hrvatske imovine u BiH procijenjena na oko 250 miliona eura.

Hrvatska vlada i Vijeće ministara Bosne i Hercegovine vode tehničke pregovore na kojima pokušavaju usuglasiti sve odredbe ugovora o imovinsko-pravnim odnosima na koji se čeka gotovo 15 godina. Hrvatska premijerka Jadranka Kosor i predsjedavajući Vijeća ministara BiH Nikola Špirić tokom posljednjeg susreta najavili su kako bi ti pregovori uskoro trebali biti završeni, te da je realno očekivati da će se ugovor uskoro potpisati.

Pročitajte i ostale priloge iz programa Na vratima Evrope:
Piratstvo u BiH je unosan posao
Održan seminar o aplikacijama za evropske fondove
Evropski bankarski standardi za BiH
Snažna vanjska diplomatija EU dobra za BiH
Nove međunarodne inicijative za bh. reforme

*****
Program Na vratima Evrope - svake nedjelje od 15 časova samo u našem radijskom programu i na internet stranici. (Autor programa: Gordana Sandić-Hadžihasanović)

XS
SM
MD
LG