Dostupni linkovi

Gradonačelnik Zenice Fuad Kasumović izlazi iz pritvora


Gradonačelnik Zenice Fuad Kasumovic
Gradonačelnik Zenice Fuad Kasumovic

Kantonalni sud u Zenici, u srednjoj Bosni i Hercegovini (BiH), donio je rješenje o ukidanju jednomjesečnog pritvora gradonačelniku Zenice Fuadu Kasumoviću i Vahdetu Drini, bivšem predsjedniku Nadzornog odbora preduzeća "Zenicatrans".

Njima su izrečene mjere zabrane sastajanja sa ostalim osumnjičenim osobama i svjedocima, prenosi novinska agencija Fena.

Kasumović i Drino oslobođeni su iz pritvora nakon što je Tužilaštvo Zeničko-dobojskog kantona ispitalo sve svjedoke i prikupilo potrebne dokaze.

Gradonačelnik Zenice uhapšen je 1. decembra 2021. u akciji Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA). Istog dana uhapšeno je i deset njegovih saradnika.

Tužilaštvo ih tereti da su počinili više krivičnih dijela na teret javnog preduzeća “Zenicatrans-prevoz putnika”, koje je u međuvremenu otišlo u stečaj.

Kako je saopštila SIPA nakon hapšenja, osumnjičeni su za organizirani kriminal, zloupotrebu položaja ili ovlasti, nanošenje šteta vjerovnicima, izazivanje stečaja i nesavjestan rad u službi.

Kantonalni sud Zenica odredio je prethodno jednomjesečni pritvor Kasumoviću i Drini, zbog bojazni da će boravkom na slobodi ometati krivični postupak utjecajem na svjedoke.

Radnici Zenicatrans-prevoz putnika su u nekoliko navrata blokirali autobusku stanicu u Zenici zbog neriješenih radno-pravni status radnika.

Prvi put, autobuska stanica je blokirana 31.decembra 2019. godine, a blokada je trajala do 11. februara 2020. godine.

Razlog blokade, kako je tada rečeno, je što oko 160 radnika mjesecima nije dobilo platu, kao i blokada računa te firme.

Direktor Darmin Terzić krajem januara 2020.godine je podnio ostavku, ali ga je privremeni Nadzorni odbor, kojem je u međuvremenu istekao mandat, zadržao i nakon isteka otkaznog roka.

Terzić je krajem aprila ponovo uputio Gradskoj upravi zahtjev da bude razriješen.

Opštinski sud u Zenici 20. januara 2020., donio je presudu kojom se štrajk u preduzeću Zenicatrans – prevoz putnika, proglašava nezakonitim, te se zabranjuje njegovo dalje provođenje na lokaciji Autobuske stanice.​

Radnici Zenicatransa prevozili su putnike na 45 gradskih i prigradskih linija u Zenici.

Fuad Kasumović, je na lokalnim izborima 2016. pobijedio kao nezavisni kandidat. Gradsko vijeće pak čine Stranka demokratske akcije (SDA), Savez za bolju budućnost (SBB), Stranka demokratske aktivnosti (A-SDA) i samostalna vijećnica Diana Bešić.

Zeničko-dobojski kanton je jedan od deset kantona u Federaciji BiH.

XS
SM
MD
LG