Dostupni linkovi

Radnici 'Zenicatransa' prekinuli štrajk glađu, blokada stanice nastavljena


Autobuska stanica Zenica
Autobuska stanica Zenica

Predsjednik Sindikata radnika Javnog komunalnog preduzeća Zenicatrans iz Zenice, Huso Sarvan potvrdio je za Radio Slobodna Evropa da je prekinut štrajk glađu u kojem je bilo osamnaest radnika ovog preduzeća od nedelje, 19. januara.

Ali i dalje nastavljaju blokadu autobuske stanice Zenica, rekao je Sarvan.

„Pratili smo današnju sjednicu Gradskog vijeća i shvatili smo kakav je odnos pojedinih vijećnika i gradonačelnika prema nama i prema ljudima koji su štrajkovali glađu. Njih nije briga za nas, možemo svi pomrijeti ali oni neće riješiti naš problem. Nastavljamo svoje aktivnosti i želim podsjetiti da je blokada stanice urađena zbog toga što nemamo osnovna sredstva za rad", rekao je Sarvan.

Dodaje da se "svi pozivaju na štrajk, a mi stalno govorimo da je ovo obustava rada jer nemamo uslova da vozimo, mi smo prvi za to da konačno izađemo iz stanice i da radimo svoj posao. Kao što smo ranije najavili, pripremamo žalbu na odluku Općinskog suda Zenica, koju ćemo dostaviti drugostepenom organu, Kantonalnom sudu“.

Dvadesetog janura ove godine Općinski sud u Zenici donio je presudu kojom se štrajk u preduzeću Zenicatrans – prevoz putnika proglašava nezakonitim te se zabranjuje njegovo dalje provođenje na lokaciji Autobuske stanice.

Sarvan će sutra u Sarajevu prisustvovati sjednici Predsjedništva Samostalnog sindikata saobraćaja i veza Federacije BiH, od kojeg će tražiti pravnu podršku ili punomoć za samostalno zastupanje u nastavku sudskog procesa protiv Gradske uprave Zenica.

Blokada autobuske stanice Zenica traje od 31. decembra 2019. godine.

XS
SM
MD
LG