Dostupni linkovi

Žene i poduzetništvo: Gube tendere, jer ne idu u kafanu


Teško do posla ukoliko niste član neke političke stranke
Teško do posla ukoliko niste član neke političke stranke

Bh. poduzetnice, i pored toga što nema tačnih podataka koliko ih je u Bosni i Hercegovini, se osim mita i korupcije, administrativnih barijera i slično, susreću i sa polnom diskriminacijom. O problemima sa kojim se susreću u poslovanju i tome kako unaprijediti žensko poduzetništvo žene poduzetnice iz BiH i Hrvatske razgovarale su na skupu u Sarajevu.

Direktorica kompanije Čip sistemi iz Sarajeva Adisa Tufo, nakon 20 godina iskustva u vođenju biznisa, ocjenjuje da ženama poduzetnicama, iako su sposobnije, treba mnogo više edukacije truda i strpljenja nego muškim kolegama, jer živimo u patrijarhalnom društvu.

"Navešću svoj primjer. Nedavno sam se prijavila za tender na kojem sam, pouzdano znam, imala najpovoljniju cijenu proizvoda koji su po kvaliteti isti ili čak i bolji od konkurencije i odbijena sam. Kad sam pitala osobu iz struktura koje su o tome odlučivale za obrazloženje rečeno mi je da je moj problem što sam žena, a još uz to ne posjećujem kafane, a tenderi se u kafanama dogovaraju", ističe Adisa Tufo.

S druge strane, žene koje žele pokrenuti biznis u BiH, ukoliko nisu učlanjene u neku stranku, imaju male šanse da dobiju poticaj od lokalnih zajednica, kaže direktorica zadruge Eko hils Jasminka Hadžiabdić.

"Sredstva se dodjeljuju stranačkim koleginicama i to u mnogim slučajevima žene su, u stvari, samo paravan za muškarce koji preko njih dobiju podsticajna sredstva namijenjena ženama poduzetnicama. Na žalost, stranački podobne osobe odlučuju o podsticajnim sredstvima i dok god se to ne promjeni žene koje zaista nastoje pokrenuti biznis s ciljem da prehrane svoju porodicu i da pomognu drugima koji su nezaposleni, neće imati nikakvu šansu", riječi su Jasminke Hadžiabdić.

Izvoz proizvoda čak u Kinu

Za razliku od Bosne i Hercegovine, Hrvatska je regionalni lider u podsticajima za žene koje pokreću vlastiti biznis. U vrijeme globalne ekonomske krize 2008. godine u Hrvatskoj je tek devet posto tvrtki i obrta bilo u vlasništvu žena. Danas je procenat narastao na 30 posto.

"Pokazalo se da su, uz podsticaj, žene koje su ostale bez posla krenule u realizaciju svojih poduzetničke aktivnosti", navodi predsjednica Virtualnog sajma ženskog poduzetništva Hrvatske Sanela Dropulić.

Dropulić navodi da gotovo nema zanimanja gdje žene nisu postigle rezultate. Tako ih se može sresti i u metalo-prerađivačkoj industriji. Takođe, sve češće izvoze svoje proizvode i to ne samo u zemlje regiona, nego i u zemlje EU, čak i dalje u Kinu ili SAD.

"Poduzetnice u Hrvatskoj su se izborile za to da žene nakon otkaza u nekoj firmi dobiju sredstva koja im mogu poslužiti za pokretanje malog biznisa, a imaju mogućnost i savjetodavnih usluga u poduzetničkom centru. Takođe, za njih se organizuju i edukacije kako u oblasti vođenja biznisa tako i marketinške radionice koje ih uče kako da najbolje plasiraju svoje proizvode", objašnjava Dropulić i dodaje da se slične radionice organizuju i na konferencijama žena poduzetnica Jugoistočne Evrope koje će se održati u narednih mjesec dana.

Dobra strana regionalnih konferencija je i promocija raznih proizvoda, povezivanje poduzetnica, umrežavanje i druženje, a sve s ciljem ekonomnskog osnaživanja žena u regiji.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG