Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Željeznice povezale Sarajevo i Banjaluku


Talgo od Sarajeva do Banjaluke
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:02:06 0:00

Talgo od Sarajeva do Banjaluke

Danas počinje saobraćati brzi voz na relaciji Sarajevo – Banjaluka. Direktori entitetskih željeznica tvrde da će ova linija putnicima ponuditi bolji, brži i komforniji prevoz.

Direktor Željeznica Republike Srpske Dragan Savanović i generalni direktor Željeznica Federacije BiH Enes Džafić dotakli su se i aktuelnog pitanja ulaska Bosne i Hercegovine u Transportnu zajednicu, gdje su konstatovali da BiH još nije spremna na takav korak.

Za četiri sata i pedeset minuta, brzi voz iz tzv. talgo garniture, prelaziće put između Banjaluke i Sarajeva. Enes Džafić kaže da će ova linija putnicima ponuditi dosad neviđeni vid komfora.

"Svi vagoni su klimatizovani, pružaju usluge interneta, posjeduju TV prijemnike, radio, bife salon, tako da nijedna željeznička uprava u regionu ne može reći da ima superiorniji vozni park nego što mi nudimo našim građanima i Federacije i Republike Srpske i svim turistima koji posjećuju našu zemlju", riječi su generalnog direktora Željeznica Federacije BiH.

Dragan Savanović kaže da otvaranje ove linije daje novu dimenziju putničkom saobraćaju.

"Ubijeđen sam da će komforom odrediti putnike da radije putuju vozom nego drugom vrstom prevoza", ističe direktor Željeznica Republike Srpske.

Očekuje se da kapacitet voza bude ispunjen preko 50 odsto, a karta za drugi razred koštaće 26 maraka (oko 13 evra).

Za prvi razred biće skuplja za 50 odsto, dok će se po nešto nižim cijenama voziti učenici, studenti i penzioneri.

Cijena karte za drugi razred - 26 maraka
Cijena karte za drugi razred - 26 maraka

Kada je u pitanju ulazak Bosne i Hercegovine u transportnu zajednicu, prvi ljudi entitetskih željeznica smatraju da BiH još nije spremna na takav korak, jer nisu konkurentni zbog slabe infrastrukture i opremljenosti, te napominju da se radi o "kolaču" teškom oko 140 miliona maraka (više od 71,5 miliona evra) koji bi završio van zemlje.

Tako Džafić smatra da prije velikih ulaganja u željeznički saobraćaj ne treba žuriti sa tim procesom.

"Svako prijevremeno otvaranje tržišta zahtijeva minimum 400 miliona grant sredstava iz Evropske unije koje je neophodno uložiti u željezničku infrastrukturu. Susjedne zemlje, Hrvatska, Slovenija, nisu otvorile tržište prije ulaska u Evropsku uniju, a u značajnoj mjeri su iskoristile evropske fondove kao grant sredstva", navodi Enes Džafić.

Džafić i Savanović su istakli da će nastaviti razvijati putnički saobraćaj na cijeloj teritoriji Bosne i Hercegovine.

  • 16x9 Image

    Gojko Veselinović

    Prije uključenja u tim Radija Slobodna Evropa radio u banjalučkim Nezavisnim novinama, te na BH radiju 1. Izvještavao i istraživao o temama koje se tiču politike, društva, ekonomije i kulture. Od novembra 2012. radi kao dopisnik RSE iz Banjaluke.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG