Dostupni linkovi

BiH: Zadovoljstvo zbog jeftinijeg rominga, jed zbog skupih usluga


Ilustzrativna fotografija
Ilustzrativna fotografija

Stupio je na snagu sporazum o sniženju cijena usluga rominga u javnim mobilnim komunikacionim mrežama koji su potpisale BiH, Makedonija, Srbija i Crna Gora. Domaći mobilni operateri tvrde da će cijene rominga biti niže i do 90 odsto, čime su zadovoljni i građani.

Ipak, ono čime nisu zadovoljni korisnici u BiH, jesu cijene mobilne telefonije u zemlji, za koje tvrde da su mnogo više nego u regionu. Razlog za to je opet nerad nadležnih institucija, koje nisu donijele neke važne strateške dokumente kakve imaju zemlje u regionu.

Sporazumom o sniženju cijena rominga u javnim mobilnim komunikacijskim mrežama, zemlje potpisnice su se opredijelile da maksimalne cijene usluga rominga treba sniziti do nivoa cijena koje važe u zemljama EU. Sniženje cijena rominga definisanih sporazumom odvijaće se u fazama, kaže Amela Odobašić, portparol Regulatorne agencije za komunikacije BiH.

"Prva faza u zemljama potpisnicama sporazuma predviđa slijedeću primjenu graničnih cijena i to za odlazne pozive ta cijena iznosi 0,29 eura po minuti, za dolazne pozive 0,08 eura po minuti a za SMS poruke 0,09 evra po poruci", kaže Odobašić.

Milica Stojaković, portparol kompanije M-tel, kaže da će cijene za sve prepaid i postpaid korisnike u M-tel mreži biti niže i do 90 odsto.

"Cijene poruka će biti i do 70 odsto jeftinije, cijene poziva do 85 odsto a cijene mobilnog interneta čak do 90 odsto jeftinije", kaže Stojaković

Amela Velić, stručni saradnik u Izvršnoj direkciji za poslovanje BH telekoma, kaže da sve korisnike ove mreže očekuje povoljniji cjenovnik rominga.

"Tako će za korisnike BH Telekoma cijene poziva prema BiH biti za 58 odsto niže, dok će cijena poruka za ˝Postpaid˝ biti niža za 45,7 odsto. Za ˝Prepaid˝ cijena slanja SMS poruka biće niža 55,5 odsto, dok će cijene mobilnog interneta biti niže za 60,97 odsto. Najveće sniženje je za prijem dolaznih poziva i ono će iznositi 70 odsto", kaže Velić.

Građani kažu da su zadovoljni pojeftinjenjem rominga, jer su dosadašnje cijene, kako tvrde, bile nerealno visoke.

molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:00:15 0:00


Ipak, iako će cijene rominga biti smanjene, građani i dalje nisu zadovoljni cijenama mobilnih usluga domaćih operatera unutar zemlje, a razlog za to je, kako ističu, slaba konkurencija među operaterima.

molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:00:26 0:00


A da BH građani imaju najskuplje cijene mobline telefonije u regionu potvrđuju i iz Regulatorne agencije za komunikacije BiH.

"Ne možemo mi to pobijati. Radila se jedna komparativna analiza sa zemljama u regionu i jeste tačno je da su u određenim ponudama u oređenim paketima cijene u BiH više nego što su u drugim zemljama u regionu", kaže Amela Odobašić, portparol Regulatorne agencije

Iako građani smatraju da tri glavna operatera u BiH drže monopol na svojim tržištima, regulatori tvrde da nije tako, te ističu da je u BiH liberalizovano tržište mobilnih komunikacija i da je za dobijanje dozvole za rad potrebno obezbjediti minimum 80 odsto pokrivenost stanovništva i puteva u BiH. Odebašić napominje da cijene usluga diktira tržište, ali regulator nije u mogućnosti da razvija tržište onako kako bi trebalo jer nedostaju dva važna strateška dokumenta.

"Poslednja Politika sektora telekomunikacija je istekla 2012. godine. Ona koja je bila data kao prijedlog ranijem sazivu Savjetu ministara na usvajanje za period 2013.-2017. nikada nije usvojena. Što znači da smo mi kao regulator limitirani da možemo da razvijamo tržište. Postoji i jedan drugi dokument koji je izuzetno važan a čije bi donošenje zaista uticalo na smanjenje cijena u mobilnoj telefoniji u BiH, a to je 'Strategija o širokopojasnom pristupu' i nažalost BiH je jedina zemlja u regionu koja nema jednu takvu strategiju usvojenu i ona se mora kreirati i usvojiti na nivou države", pojašnjava Odobašić

Iako je pojeftinjenje rominga dobra vijest, građani se i dalje pitaju kada će pojeftiniti cijena mobilnih usluga u zemlji, a BiH kaska i za uvođenjem mobilne mreže četvrte generacije, što je standard u većini zemalja u svijetu.

XS
SM
MD
LG