Dostupni linkovi

Vlasti prijete suspenzijama i manjom platom, tvrde štrajkači u pravosudnim institucijama RS


Štrajk zaposlenih u banjalučkom Osnovnom sudu, Banjaluka, 13. mart 2024. godine
Štrajk zaposlenih u banjalučkom Osnovnom sudu, Banjaluka, 13. mart 2024. godine

Pravosudnim radnicima u Republici Srpskoj (RS) koji štrajkuju od 28. februara, dani u štrajku biće vođeni kao dani u suspenziji kod obračuna plate, izjavio je novinarima u srijedu, 13. marta, Siniša Petrović, predsjednik Sindikata pravosuđa RS.

"Pošto se radi obračun plata za februar, a štrajk je bio dva dana i u februaru, pravosudne institucije su dobile instrukciju da se radnicima koji su u štrajku vodi suspenzija, da bi im se odbila (od plate) ta dva dana za februar. To nije dobra poruka i to nije u skladu sa zakonom", rekao je Petrović.

Informacija o suspenziji nije potvrđena iz nadležnog ministarstva i pravosudnih institucija u RS.

Štrajk više od hiljadu zaposlenih u pravosuđu u Republici Srpskoj ulazi u treću sedmicu, a još nema dogovora sa entitetskim Ministarstvom pravde o oko ispunjenja sindikalnih zahtjeva.

Administrativni radnici u pravosuđu, koji su štrajk započeli 28. februara, traže usklađivanje plata sa povećanjima koja dobijaju sudije i tužioci u RS, te izdvajanje naknada za topli obrok, regres i staž od osnovne plate i njihovo izjednačavanje sa naknadama sudija i tužilaca.

Radnici su prvo dobili Rješenje o minimumu radnog procesa od Ministarstva pravde RS kojim im je zaprijećeno odbijanjem od plate svaki dan proveden u štrajku, no zaposleni ističu kako poštuju minimum procesa rada iz postojećeg Zakona o štrajku.

"Slijedi oštrija borba ukoliko se ne ispune zahtjevi", poručuje Siniša Petrović, predsjednik Sindikata pravosuđa Republike Srpske, Banjaluka, 13. mart 2024. godine.
"Slijedi oštrija borba ukoliko se ne ispune zahtjevi", poručuje Siniša Petrović, predsjednik Sindikata pravosuđa Republike Srpske, Banjaluka, 13. mart 2024. godine.

Sindikat će, ističe Petrović, nastojati pravno da ospori i Rješenje, ali i instrukciju o suspenziji.

"Da bi neko bio suspendovan, on mora dobiti odluku o suspenziji, mora da se provede disciplinski postupak. Ovo je još jedan pokušaj da se štrajk uguši. Ukoliko ne dođe do pravednog rješenja, najavljujemo i oštriju borbu za naša prava", naveo je Petrović.

Iz nadležnog ministarstva u prvih 15 dana štrajka nije bilo nikakvih ponuda za ispunjenje zahtjeva štrajkača.

Petrović je dodao da su prvi zvanični pregovori sa entitetskim Ministarstvom pravosuđa najavljeni za petak, 15. mart.

"Radnici koji su u štrajku su iscrpljeni, ali u isto vrijeme i nepokolebljivi i odlučni da istraju u svojim zahtjevima kojima se bore za golu egzistenciju za povećanje plata, koja iznosi, kad se odbiju dodaci, 870 maraka (oko 440 evra) što je u ovom trenutku zaista sramota", poručio je Petrović.

U skladu sa Zakonom o štrajku, minimum procesa rada se i dalje obavlja – rade se predmeti u kojima se određuje pritvor, u koje su uključeni maloljetnici, slučajevi u kojima može nastati nenadoknadiva šteta.

Radi se o štrajku radnika u pravosuđu koji se dešava prvi put nakon 11 godina, kada je štrajk zbog smanjenja plata trajao skoro mjesec dana. Tada, kao i sada, na vlasti u RS je Savez nezavisnih socijaldemokrata Milorada Dodika.

Koji su zahtjevi sindikalaca?

Svoje zahtjeve, sindikat pravosuđa RS je usaglasio 9. februara, kada je donesena odluka o štrajk.

Radnici traže da naknada koju primaju zbog težine posla i posebnih uslova rada, bude izuzeta iz Zakona o platama, a koji predviđa da zaposleni u pravosuđu imaju dodatnu naknadu u iznosu do 35 odsto plate.

Oni predlažu da taj iznos bude regulisan posebnim kolektivnim ugovorom u oblasti pravosuđa.

Trenutno je, pojašnjavaju u Sindikatu, ta naknada uračunata u platu i zbog toga se u praksi ni ne isplaćuje radnicima.

Jedan od zahtjeva je i prestanak diskriminacije u pravosuđu RS Prvenstveno misle na drugačiji tretman koji provodi zakonodavac prema sudijama i tužiocima, sa jedne strane, a sa druge prema svim ostalim zaposlenima u ovoj oblasti.

I u trećem zahtjevu, zaposleni se dotiču neravnopravnog odnosa između njih i sudija i tužilaca, te traže da im se povećanja plata izjednače.

Kao primjer navode da u RS sudije i tužioci primaju platu po jednom zakonu, a ostali zaposleni u pravosuđu po drugom. Zbog toga postoje razlike u povećanju plata.

Tako se prema jednom zakonu, koji tretira sudije i tužioce, osnovna plata uvećava svake godine za 0,5 odsto. Prema zakonu za ostale zaposlene u pravosuđu, uvećanje je 0,3 odsto i to za one koji imaju do 25 godina staža. Za sve ostale koji imaju staža više od 25 godina, uvećanje je 0,5 odsto.

Administrativni radnik srednje stručne spreme u RS u prosjeku prima 1.100 maraka (oko 560 evra).

Inače, sudije i tužioci u tom entitetu u Bosni i Hercegovini imaju plate u rasponu od 4.400 maraka (oko 2.200 eura) do 8.100 (oko 4.050 eura).

XS
SM
MD
LG