Dostupni linkovi

Šefica britanske diplomacije pozdravila američke sankcije Dodiku


Britanska ministrica vanjskih poslova Liz Truss
Britanska ministrica vanjskih poslova Liz Truss

Velika Britanija pozdravlja ciljane sankcije Sjedinjenih Američkih Država (SAD) koje pozivaju na odgovornost, poručila je ministrica vanjskih poslova Velike Britanije Liz Truss u četvrtak, 6. januara.

Na svom Twitter profilu, Truss je napisala da Velika Britanija nastavlja raditi sa saveznicima na podršci Bosni i Hercegovini (BiH), te je upozorila na opasnost od korupcije.

"Korupcija je prijetnja slobodi, demokraciji i miru u BiH", istaknula je Truss.

Američko ministarstvo trezora objavilo je 5. januara proširenu listu sankcija za djela korupcije, kojima je obuhvaćen i Milorad Dodik, član Predsjedništva Bosne i Hercegovine i lider vodeće partije u entitetu Republika Srpska (RS) Stranke nezavisnih socijaldemokrata (SNSD).

Istom odlukom sankcije su uvedene i Alternativnoj televiziji iz Banje Luke zbog povezanosti sa Dodikom.

Ured za kontrolu inozemne imovine američkog Ministarstva trezora (OFAC) saopćio je da je stavila na listu Dodika i Alternativnu televiziju kao odgovor na Dodikove koruptivne aktivnosti i kontinuirane prijetnje stabilnosti i teritorijalnoj celovitosti BiH.

“Destabilizirajuće koruptivne aktivnosti Milorada Dodika i pokušaji urušavanja Daytonskog mirovnog sporazuma, motivirani vlastitim interesom, ugrožavaju stabilnost Bosne i Hercegovine i cijele regije”, saopćio je podsekretar američkog ministra trezora za terorizam i financijske obavještajne službe Brian E. Nelson.

“Sjedinjene Države neće oklijevati djelovati protiv onih koji teže korupciji, destabilizaciji i podjelama na račun vlastitog naroda, kao i protiv onih koji omogućuju i olakšavaju takvo ponašanje”, dodao je Nelson.

Ministarstvo vanjskih poslova SAD (State Department) dodatno je saopćilo da je na listu sankcioniranih stavljeni i bivši predsjednik Visokog sudskog i tužilačkog vijeća (VSTV) Bosne i Hercegovine, Milan Tegeltija, danas pravni savjetnik Milorada Dodika.

Na listu je stavljen i predsjednik Pokreta demokratske akcije (PDA) i zastupnik u Parlamentarnoj skupštini, Mirsad Kukić, također zbog uključenosti u značajne koruptivne aktivnosti.

Pored Tegeltije i Kukića, State Department je na listu uvrstio Tegeltijinu suprugu, Tijanu Tegeltiju.

XS
SM
MD
LG