Dostupni linkovi

U Sarajevo stiglo 43.290 doza vakcina putem COVAX mehanizma


HEALTH CORONAVIRUS/VACCINE-EU
HEALTH CORONAVIRUS/VACCINE-EU

Na Međunarodni aerodrom Sarajevo u ponedjeljak, 10. maja 2021. godine, stiglo je 43.290 doza BioNTech/Pfizer vakcina protiv korona virusa putem mehanizama COVAX i EU4HEALTH, saopštilo Ministarstvo civilnih poslova Bosne i Hercegovine (BiH).

Iz mehanizma COVAX koji obuhvata 186 zemalja i kojim koordinira Globalna alijansa za vakcine (GAVI), Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) i Koalicija za pripravnost na epidemije (CEPI), s ciljem osiguranja ravnomjerne raspodjele vakcina i na najsiromašnije zemlje svijeta, stiglo je 32.760 doza.

Iz EU4HEALTH programe Evropske unije je došlo 10.530 doza vakcina, kazala je za Radio Slobodne Evropa (RSE) Zorica Rulj, glasnogovornica ministarstva.

Dio je ovo ranije postignutog dogovora Evropske unije i kompanije Pfizer kako bi Zapadnom Balkanu osigurala 651.000 doza vakcina.

Planirano je da od toga najveći dio ide za BiH, 214 hiljada doza. Pored toga, BiH bi iz mehanizma COVAX do kraja augusta trebala dobiti još 44.400 Pfizerovih vakcina.

Prvi kontigent od 10.000 vakcina iz ovog programa uručili su vlastima BiH komesar EU za proširenje Oliver Varhelyi i austrijski ministar za evropske poslove Alexander Schallenberg 4. maja.

Pristigle vakcine će nakon carinjenja biti otpremljene u Mostar, na jugu BiH i Banjaluku, na sjeveru BiH.

XS
SM
MD
LG