Dostupni linkovi

Policija na sjeverozapadu BiH protestovala zbog kašnjenja u financiranju


Štrajk upozorenja policije u Unsko-sanskom kantonu, 14. februar 2022
Štrajk upozorenja policije u Unsko-sanskom kantonu, 14. februar 2022

Jednosatni štrajk upozorenja održali su u ponedjeljak, 14. februara, policajci u Unsko-sanskom kantonu, na sjeverozapadu Bosne i Hercegovine (BiH), kako bi upozorili na tešak financijski i materijalni položaj u kojem se nalaze.

Štrajkom upozorenja ukazano je na financijsku blokadu Unsko-sanskog kantona (jedan od deset kantona u Federaciji BiH), koji nema usvojen budžet za ovu godinu, dok kantonalna Skupština nije usvojila ni odluku o privremenom financiranju.

Predsjednik Sindikata Policije USK Mahmut Alagić kazao je novinarima da je ugrožena isplata plaća, kao i finanaciranje ostalih stavki neophodnih za rad policije.

Kako je kazao, policija čeka na januarsku plaću, te ne može registrirati vozila, niti platiti gorivo.

"Prošlo je više od mjesec dana otkako nam je isplaćena zadnja plaća. Ovo stanje je neodrživo. Pod otežanim uvjetima izvršavamo zadatke i pružamo sigurnost građanima. Poručujemo donosiocima odluka da ne možemo funkcionisati bez plata i da naša vozila ne mogu biti u pogonu bez goriva i registracije", naveo je.

Sindikat policije najavio je da će sa jednosatnim štrajkom upozorenja nastaviti i u idućim danima, do isplate januarske plaće.

Ukoliko kantonalna Skupština ne usvoji odluku o privremenom financiranju ili budžet za ovu godinu, najavljuje i rigoroznije mjere kao što su javni protesti i generalni štrajk.

Alagić je novinarima kazao da će, prema njegovim informacijama, Skupština Unsko-sanskog kantona zasjedati u srijedu, 16. februara, te da će u dnevnom redu biti i budžet za ovu godinu.

Vlada Unsko-sanskog kantona utvrdila je 10. februara prijedlog budžeta, u iznosu od 281,7 miliona maraka (oko 140 miliona eura), te ga je uputila Skupštini na usvajanje po hitnoj proceduri.

Ovim budžetom kantonalna Vlada najavljuje povećanje osnovice za obračun plaća za sve budžetske korisnike.

Na web stranici Skupštine Unsko-sanskog kantona nema informacija o zakazanoj sjednici, posvećenoj usvajanju budžeta.

XS
SM
MD
LG