Dostupni linkovi

BiH: Uhapšena još jedna osoba u Brčkom zbog izbornih zloupotreba 


Građani glasaju u BiH, ilustracija

Po nalogu Tužilaštva Disktrikta Brčko uhapšena je još jedna osoba u okviru proširene istrage izbornih zloupotreba u vezi sa nezakonitim prijavljivanjem građana s prebivalištem u Distriktu za glasanje izvan Bosne i Hercegovine.

“Nakon što je u saradnji s policijom Tužilaštvo otkrilo krivotvorenje potpisa na prijavama za glasanje, te prikupilo dokaze o sumnji na trgovinu uticajem i pripremanje krivičnog djela, četvorici osumnjičenih među kojima je i zastupnik u lokalnoj skupštini Pejo Mendeš, određen je jednomjesečni pritvor", navodi se u saopštenju Tužilaštva Distrikta Brčko.

"Nakon pritvaranja osumnjičenih Stojana Bavarčića, Peje Mendeša i Jasmina Ravkića, u pritvoru je od nedjelje, 11. oktobra i Mato Gluhaković na koga je Tužilaštvo proširilo istragu, koju je ranije otvorilo prema osumnjičenima Mendešu i Ravkiću”, dodaju iz Tužilaštva.

Navodi se da se uhapšeni Gluhaković sumnjiči da je u dogovoru sa Mendešom, kao aktivnim političkim subjektom, pribavio lične dokumente najmanje trideset mještana Rašljana i Bijele, a zatim ih zajedno sa njim, bez znanja i saglasnosti građana prijavio za glasanje van BiH.

“Oni su Centralnoj izbornoj komisiji Bosne i Hercegovine podnijeli prijave u njihovo ime, krivotvoreći njihove potpise na prijavama u namjeri da se ta lica evidentiraju za glasanje iz inostranstva”, navedeno je u prijedlogu za određivanje pritvora.

Osnovni sud Distrikta je u nedjelju, 11. oktobra, odredio jednomjesečni pritvor Gluhakoviću, dva dana pošto je identičnu mjeru izrekao Mendešu i Ravkiću.

U odvojenom slučaju, ali iz skoro istih razloga, navode u Tužilaštvu, pritvor je prije sedam pravosnažno određen Stojanu Bavarčiću.

U Tužilaštvu Distrikta poručuju da će dokazivanje krivičnih djela iz izborne oblasti biti i dalje u fokusu imajući u vidu indikativno veliki broj prijavljenih birača za glasanje iz inostranstva.

Iz Centralne izborne komisije BiH nedavno su za Radio Slobodna Evropa potvrdili da su zaprimili "mnogo veći broj" prijava glasača za glasanje izvan BiH u odnosu na prethodne izborne cikluse.

Za lokalne izbore u BiH prijavilo se oko 120 hiljada glasača iz inostranstva.

XS
SM
MD
LG