Dostupni linkovi

BiH u fudbalskoj euforiji očekuje vizu za Brazil


Bosanskohercegovačka fudbalska reprezentacija, ali i najveći dio ovdašnje javnosti, približila se na korak do brazilskog sna.

U utorak uveče, naime, u Kaunasu, nekadašnjem glavnom litvanskom gradu, izabranici Safeta Sušića protiv domaćina igraju odlučujuću utakmicu za odlazak na završnicu Svjetskog fudbalskog prvenstva što se naredne godine igra u Brazilu.

Pobjeda u tom susretu označila bi kako je bh selekcija pobjednik kvalifikacione grupe G a svaki drugi rezultat, s obzirom da jedini konkurent Grčka igra sa slabašnim Lihtenštajnom, gurnuo bi Edina Džeku i drugove u neizvjesni baraž dvomeč.

Premda je trijumf neophodan, doima se pomalo začuđujućim samopouzdanje svih učesnika u ovom, čak i za ljude koji nerado koriste veliki atribut “istorijski”, pohodu koji će za sva vremena ostati zapisan u analima ovdašnjeg sporta.

Prvi put, naime, od kad postoji kao nezavisna država, BiH će se kvalifikovati na završnicu nekog planetarnog tamičenja. I to u najpopularnijem sportu.

Nema, dakle, nikakve rezerve ni među stručnjacima, ni među igračima, ni među navijačima kako će još u utorak uveče, a poslije utakmice koja počinje u 19 sati, osvanuti novi, ljepši i sretniji dan. Za fudbalere nema dileme u vezi sa kvalitetom, a svi odreda obećavaju kako će “izginuti” za željeni rezultat.

Selektor Safet Sušić, podsjećajući da je pred svima jedan dugački dan, naglašava kako je ovo najvažnija utakmica u njegovoj trenerskoj karijeri, te kako mu je osobno uporediva još jedino sa onom splitskom rezultatskom vratolomijom u pobjedi reprezentacija nekadašnje zajedničke države nad Bugarskom.

Navijači, pak, kao navijači. Ne samo da ne sumnjaju u pobjedu, nego je, hrabreći valjda i sebe i aktere, prognoziraju neumjerenim omjerom datih i primljenih golova. Mali kuriozetit je činjenica kako će reprezentacija Bosne i Hercegovine igrati u dalekom Kaunasu, a praktično na domaćem terenu.

Tamo je, kažu izvještači, još u utorak ujutru osvanulo desetak hiljada navijača, većinom sa unaprijed obezbjeđenim kartama, a stadion u drugom po veličini litvanskom gradu ima za čitavih 1.000 mjesta manji kapacitet.

Doda li se tomu i naglašena naklonost tamošnje publike bh. selekciji ispašće kako je, osim ako sreća potpuno ne okrene leđa Sušićevim izabranicima, već preporučljivo čekiranje avionskih karata prema izazovima Kopakabane.

Posebni “šmek” čitavoj ovoj priči daje praznično ozračje Kurban bajrama, jednog od najsvetijih blagdana islamskog svijeta.

Za nekog je to tek sticaj veselih okolnosti, obećavajuća koincidencija, za nekog, pak, svojevrsni pogled odozgo, ali oba će tumačenja unijeti mnogo više emocija u ionako emocionalno naglašeni štimung.

Vješti su ljudi unaprijed pripremili raznovrsne programe koji će, na dosad neslućenu potenciju, podići projektovanu euforiju.

Već u kasnim poslijepodnevnim satima u centru Sarajeva počinje kolektivni doček prenosa, kasnije zajedničko navijanje i slavlje.

Najavljeno je kako će negdje dva sata poslije ponoći među navijače doći njihovi idoli. Šta će poslije biti, pričaće ko sutra osvane pri zdravoj pameti.

Za kraj, nije na odmet ovdje napomenuti još jednu činjenicu. Bosna i Hercegovina će, ukoliko sve bude kako bi trebalo da bude, biti jedini regionalni zastupnik u Brazilu, jedina sljednica nekadašnje bivšejugoslovenske fudbalske škole koja je direktno izborila nastup na najvećoj svjetskoj smotri.

Tamo joj se, uz dodatne muke, može pridružiti još jedino selekcija Hrvatske, pa su pogledi ka Baltiku upereni iz malo šireg prostora.

Iskreno, poznato je kako ima podosta zavidljivaca, nedobronamjernika i zloća, ali Sušić i njegovi izabranici, ipak, u utorak uveče brane čast zajednice koju, ako ništa drugo, na okupu drži jedan nostalgični pogled unazad i vizija svijeta u kome glavna ličnost neće biti komšijina krava.
XS
SM
MD
LG