Dostupni linkovi

Tužilaštvo BiH zatražilo pritvor za 15 osumnjičenih za međunarodni kriminal


Pripadnici Ministarstva unutrašnjih osoba RS tokom akcije "Storidž 2", 8. decembar 2021.
Pripadnici Ministarstva unutrašnjih osoba RS tokom akcije "Storidž 2", 8. decembar 2021.

Tužilaštvo Bosne i Hercegovine (BiH) uputilo je Sudu BiH prijedlog određivanja pritvora za 15 osumnjičenih koji su uhapšeni 8. decembra na području Banjaluke, Gradiške i drugih gradova u BiH.

Osumnjičeni se terete za organizovani kriminal, povezan sa krijumčarenjem i trgovinom velikih količina droge iz Albanije i Crne Gore u BiH, te dalje prema Hrvatskoj, Sloveniji i zemljama Evropske unije (EU), saopćilo je Tužilaštvo BiH u petak, 10. decembra.

Terete se, također, za ilegalnu nabavku i krijumčarenje velike količine oružja i municije iz BiH, na područje Holandije i Njemačke radi prodaje na tamošnjem ilegalnom tržištu.

Dio osumnjičenih tereti se i za formiranje ilegalne laboratorije za proizvodnju droge, krađu skupocjenih vozila, te organizovano krijumčarenje ilegalnih migranata.

Mjera pritvora zatražena je kako bi bilo osigurano neometano provođenje istrage, kaže se u saopćenju.

U dosadašnjem radu na ovom predmetu Tužilaštvo BiH surađivalo je sda partnerskim institucijama iz Hrvatske, Slovenije, Slovačke, Njemačke, Holandije, te drugih zemalja.

U nastavku istrage, bit će surađivano sa partnerskim institucijama iz Francuske i Sjedinjenih Američkih Država (SAD), kaže se u saopćenju.

U akciji "Storidž 2", koju su 8. decembra proveli pripadnici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) i Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) bosanskohercegovačkog entiteta Republika Srpska uhapšeno je 19 osoba na području Banjaluke, Gradiške, Bijeljine, Doboja i Novog Grada.

XS
SM
MD
LG