Dostupni linkovi

Počelo suđenje optuženima za prikrivanje dokaza o smrti mladića Dženana Memića


Otac i sestra pokojnog Dženana - Arijana i Muriz Memić ispred Suda Bosne i Hercegovine u Sarajevu, 7. oktobra 2021. godine
Otac i sestra pokojnog Dženana - Arijana i Muriz Memić ispred Suda Bosne i Hercegovine u Sarajevu, 7. oktobra 2021. godine

Čitanjem optužnice i uvodnim riječima Tužilaštva Bosne i Herceovine (BiH) i odbrane, pred Sudom BiH je u četvrtak 7. oktobra počelo suđenje optuženima u predmetu "Zijad Mutap i drugi", koji je terete za prikrivanje dokaza o načinu stradanja mladića Dženana Memića.

Dženan Memić preminuo je 15. februara 2016. godine, nakon što je na Ilidži kod Sarajeva zadobio teške povrede glave.

Optužnica tereti Alisu Ramić, Zijada Mutapa, Hasana Dupovca, Muamera Ožegović i Josipa Barić za protuzakonito posredovanje, sprječavanje dokazivanja, davanje lažnog iskaza i pomoć počinitelju nakon učinjenog krivičnog djela.

U uvodnoj riječi, tužilac Ćazim Hasanspahić kazao je da će svjedocima, vještacima i materijalnim dokazima dokazati odgovornost optuženih.

Podsjetio je da je prošlo više od pet godina od stradanja mladića Dženana Memića, te da pravosuđe nije dalo odgovor, najavivši da će se na predostojećim ročištima imati priliku čuti kako su podmetani dokazi.

Odbrana optuženih tvrdila je, pak, da je pristup Tužilaštva BiH selektivan i manipulativan.

Jedan od advokat optuženih, Goran Dragović, kazao je da je već spreman na iznošenje završnih riječi.

"Nakon što smo pregledali dokaze dostavljene iz Tužilaštva, mi smo suštinski već u ovoj fazi spremni za izvršenje završnih riječi, pa makar ne ispitali nijednog svjedoka niti pobijali njihove iskaze, kazao je Dragović novinarima.

Nakon održano ročišta pred Sudom BiH, sestra nastradalog mladića Arijana Memić izjavila je da je tužilac najavio 88 svjedoka, od kojih je 16 pod zaštitom.

"Vidimo gdje ovo sve vodi i da neće biti uopće lako doći do kraja s ljudima koji sve ove godine nisu pokazali trunku saosjećanja, ali tu su dokazi“, kazala je novinarima.

Prvi svjedok optužbe na narednom ročištu, koje je zakazano za 14. oktobar, bit će Muriz Memić, otac nastradalog mladića.

Memić je novinarima kazao da će tokom svjedočenja iznijeti svoja saznanja, te da će govoriti o tome šta su mu ispričali neki od optuženih.

„Mislim da Tužilaštvo BiH ima dovoljno dokaza da ovo dokaže i vidjet ćemo šta će biti. Istraga ide dalje i očekujemo uskoro otvaranje istrage za ubistvo. Ovdje je jasno da Dženana nema i dokazi su tu“, naglasio je Memić.

Odbrane optuženih iznijele su, tokom ročišta, prigovore tvrdeći da Sud BiH nema nadležnost za suđenje u ovom predmetu,

Tužilaštvo Kantona Sarajevo (jedan od deset kantona u Federaciji BiH) okvalifikovalo je ovaj događaj kao saobraćajnu nesreću, dok je porodica Memić tvrdila da je ubijen.

Tužilaštvo BiH vodi istragu od augusta 2019. godine, a optužnicu je podiglo 9. jula ove godine.

Optužnica je podignuta protiv Alise Ramić, Dženanove bivše djevojke, koja je s njim bila u momentu stradanja, njenog oca Zijada Mutapa, bivšeg načelnika za saobraćajne istrage Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo Hasana Dupovca, policajca Josipa Barića i recepcionera hotela "Crystal" Muamera Ožegovića.

Optuženi su se ranije izjasnili da nisu krivi ni po jednoj tački optužnice.

Sud BiH je na ročištu 5. augusta za petero optuženih u slučaju "Dženan Memić" odlučio da se oni brane sa slobode, dok su mjere zabrane produžene.

Tužilaštvo Kantona Sarajevo je za saobraćajnu nesreću u kojoj je stradao Dženan optužila oca i sina, Ljubu i Bekriju Seferovića, a Kantonalni sud u Sarajevu je dva puta u ovom slučaju donio oslobađajuću presudu.

Međutim, Vrhovni sud Federacije BiH je kao i ranije i 27. jula izreklo oslobađajuću presudu Ljubi i Bekriji Seferović u predmetu stradalog mladića Dženana Memića iz Sarajeva.

Tužilaštvo Kantona Sarajevo, kako je navedeno tada, nije dokazalo van razumne sumnje da je Dženan Memić stradao u saobraćajnoj nesreći za koju se sumnjiče Seferovići.

U Sarajevu 11. septembra održan protestni skup u znak podrške grupama Pravda za Dženana i Pravda za Davida, ujedinio je u Sarajevu hiljade građana iz cijele Bosne i Hercegovine.

Dvosatni skup obilježile su emotivne poruke roditelja stradale djece, ali i pozivi pravosudnim i policijskim institucijama da hitno riješe slučajeve Dženana Memića u Sarajevu i Davida Dragičevića u Banjoj Luci.

XS
SM
MD
LG