Dostupni linkovi

Osniva se medijska grupa ‘Srđan Aleksić’


Dobitnici nagrade 'Srđan Aleksić' su medijski profesionalci, kažu inicijatori osnivanja medijske grupe (Foto: Sa dodjele nagrade 2016. godine)

Novinari Bosne i Hercegovine pokreću inicijativu za osnivanje medijske grupe "Srđan Aleksić" u kojoj bi bili okupljeni dobitnici ove nagrade, ustanovljene u spomen na herojski čin mladića koji je ubijen dok je tokom rata u Trebinju branio svog prijatelja Alena Glavovića.

Inicijativa za osnivanje medijske grupe nosila bi ime ovog trebinjskog heroja i borca za prava čovjeka.

Milkica Milojević, jedna od dobitnica nagrade i pokretač inicijative, pojašnjava da je namjera okupiti dobitnike, koji uglavnom, dijele iste poglede na profesiju kako bi pokazali da je u ovom vremenu medijskih pritisaka i napada na novinare moguće i drugačije.

Mikica Milojević: Borba protiv autocenzure i razvijanje profesionalne hrabrosti
Mikica Milojević: Borba protiv autocenzure i razvijanje profesionalne hrabrosti

"Dobitnici te nagrade, ako se i ne mogu smatrati najboljim novinarima, ono sigurno među medijskim profesionalcima koji su naročito društveno odgovorni. Ta društvena odgovornost i rad u javnom interesu je nešto što današnjim komercijalizovanim medijima i novinarima koji su zatrpani gomilom poslova i opterećeni velikim brojem obaveza, u svakoj situaciji slabe uslove za rad imamo, onda se tu nekako sav taj entuzijazam izgubi i ta svjesnost o tome da novinarstvo nije samo posao kojim se zarađuje plata, nego je to i poziv, što bi Weber rekao - Beruf, nešto s čim živiš. To su vrijednosti za koje se zalažemo - borba protiv autocenzure i razvijanje profesionalne hrabrosti, pošten odnos prema prošlosti, prema tranzicijskoj pravdi, prema ratnoj prošlosti, pošten i angažovan odnos, rekla bih, bez prećutkivanja, potom stvaranje međusobne podrške", kaže Milkica Milojević.

Premda se BiH nalazi na 62 mjestu u Globalnom indeksu slobode medija Reportera bez granica, čime je i jedna od najbolje rangiranih zemalja u regiji, u posljednjem izvještaju evropske Komisije o napretku pitanje medijskih sloboda nije dobilo pozitivne ocjene.

Odgovorno novinarstvo teško nalazi svoj put, čak i tamo gdje bi se ono podrazumijevalo, u javnim medijima, kaže Milojević, te navodi primjer:

"Imamo kolegu koji je radio u javnom servisu i napustio ga je, RTRS (Radio-televizija Republike Srpske, op.a.), jer nije mogao da se dogovori. Bilo bi logično da jedan dobitnik nagrade za društveno odgovorno novinarstvo 'Srđan Aleksić', ako nije već bio u RTRS, da se trudi da dođe tamo i da radi svoj posao. Ovdje imamo kontra, jer javni emiteri ne daju uslove, a to bi trebala biti njihova misija, da daju uslove za rad odgovornim novinarima."

Jedna od dobitnica nagrade "Srđan Aleksić" je i novinarka Radija Slobodna Evropa Maja Nikolić
Jedna od dobitnica nagrade "Srđan Aleksić" je i novinarka Radija Slobodna Evropa Maja Nikolić

Inicijativu je pohvalno dočekao i Rade Aleksić, Srđanov otac, potvrdio je za Radio Slobodna Evropa (RSE) Aleksandar Žolja iz Helsinškog parlamenta građana. Osnivanje grupe koju bi činili dobitnici nagrade, čiji su jedan od utemeljitelja, smatra pozitivnim pomakom, tim prije što su i sami novinari izloženi pritiscima.

To je hiperprodukcija vijesti i toga svega i definitivno se nalazimo u jednom trenutku realne politike
Aleksandar Žolja

"Dosta ih radi na crno, nemaju vremena da se posvete jednoj određenoj temi, oni dnevno treba da izbace deset nekih tekstova, sad je upitan taj kvalitet. Prosto, to je hiperprodukcija vijesti i toga svega i definitivno se nalazimo u jednom trenutku realne politike, rekao bih, i u svakom slučaju treba da pišu o nekom suživotu, o mirovnim pričama", kaže Žolja.

Ocjenjuje da bi se "trebalo da povede računa o javnim servisima koji su pod velikim političkim pritiscima i u finansijskim problemima".

"Naravno, vlasništvo nad medijima, transparentnost prije svega, portala, moramo nekako edukovati novinare i javnost da ti portali bi trebali, ako ništa, imati impresume, da se zna ko stoji iza toga. I naravno, ono što je jako bitno - edukacija javnosti - kako da prepoznaju te lažne vijesti, kako da objektivno sagledaju situaciju."​

Novinarsku nagradu do sada je dobilo 27 novinara koji su se posvetili radu sa ugroženim i marginaliziranim grupama. Centar za istraživačko novinarstvo jedan je od dobitnika ovog priznanja. Iako je inicijativa još u povoju jedna od novinarki Centra Renata Radić - Dragić smatra da bi to mogao biti poticaj drugima da budu profesionalniji.

"Imamo puno tekstova u kojima se promovišu političari, iznose stavovi vlade, a zaboravljamo da smo u službi javnosti građana u kojima trebamo iznijeti njihov stav, tražiti odgovore na njihove probleme, tražiti neka rješenja za ono što njih tišti", komentariše Renata Radić - Dragić.

O tome kako će i kada biti pokrenut projekat medijske grupe "Srđan Aleksić", koja će se boriti upravo s obimom problemima, znaće se krajem maja, kada će uslijediti i prvi zajednički sastanak.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG