Dostupni linkovi

Predsjedništvo BiH podržalo usvajanje Zelene agende za Zapadni Balkan


Članovi Predsjedništva BiH, Milorad Dodik, Šefik Džaferović i Željko Komšić, 19. novembar
Članovi Predsjedništva BiH, Milorad Dodik, Šefik Džaferović i Željko Komšić, 19. novembar

Predsjedništvo Bosne i Hercegovine (BiH) izrazilo je potpunu opredjeljenost da BiH aktivno učestvuje u svim regionalnim naporima i podržava kroz svoje aktivnosti usvajanje Zelene agende za Zapadni Balkan u skladu sa principima evropskog Zelenog plana (Green Deal), što će uraditi nadležni nivoi vlasti.

Potpisivanjem deklaracije o Zelenoj agendi za Zapadni Balkan, 10. novembra u Sofiji u Bugarskoj, zemlje regiona obavezale su se da će sprovoditi mjere u oblasti spriječavanja klimatskih promjena i zagađenja, razvoja energije, mobilnosti i cirkularne ekonomije kao i razvoja biodiverziteta, održive poljoprivrede i proizvodnje hrane.

Kako je dogovoreno na Samitu u Sofiji, prvi konkrentni koraci će biti podsticanje takse na emisiju ugljen-dioksida, razvoj tržišnih modela za korištenje obnovljivih izvora energije, kao i postupno ukidanje subvencija za ugalj.

Na sjednici održanoj u Sarajevu, Predsjedništvo BiH je, između ostalog, primilo k znanju i Informaciju Ministarstva sigurnosti BiH u oblasti migracija u državi, ali i Informaciju o mjerama i aktivnostima koje su preduzete u cilju suzbijanja i sprečavanja trgovine ljudima, te poboljšanja statusa BiH na listi zemalja, koje kategorizuje Odsjek za nadgledanje i borbu protiv trgovine američkog State Departmenta.

Kako se navodi u saopštenju, članovi Predsjedništva su usvojili i Izvještaj o izvršenju Budžeta institucija BiH i međunarodnih obaveza za prvih šest mjeseci ove godine, te prihvatili Amandman broj 2 na Sporazum o grantu u okviru investicijskog granta SIDA-e BIH Munic WatSan zaključen između BiH i Evropske investicione banke.

Radi se o 6,4 miliona eura granta koji će biti korišten kao investicioni grant za finansiranje postrojenja za pročišćavanje otpadnih voda i za mjere saniranja štete od poplava u opštinama u BiH.

Na sjednici Predsjedništva BiH prihvaćena je i Informacija o organizovanju i realizaciji bilateralne vojne vježbe uz učešće Oružanih snaga BiH i Vojske Republike Srbije.

XS
SM
MD
LG