Dostupni linkovi

Sportske igre mladih u Srebrenici: 'Zajedno kao jedan tim'


Srebreničanka Nađa Avdić ima osam godina. Ide u treći razred osnovne škole u Srebrenici. Nikada nije trenirala, niti nastupala na nekom takmičenju. Uprkos tome, u Srebrenici je 18. juna osvojila prvo mjesto u trci na 60 metara.

Nađa je učestvovala u polufinalnom takmičenju Sportskih igara mladih, koje su se u petak 18. juna održale u Srebrenici, na istoku Bosne i Hercegovine (BiH).

Za nju, kako kaže za Radio Slobodna Evropa (RSE), to je bilo posebno iskustvo, ali ne samo zbog pobjede.

“Danas je baš lijep dan zato što su došla mnoga djeca iz Zvornika, iz Bratunca, od svakih nacija”, kaže Nađa za RSE.

U polufinalnom takmičenju Sportskih igara mladih učestvovali su osnovci iz Srebrenice, Bratunca i Zvornika iz Bosne i Hercegovine i Ljubovije iz Srbije, a igre su održane pod motom "Zajedno kao jedan tim".

Polufinalno košarkaško takmičenje u kojem su nastupile ekipe iz Ljubovije (Srbija), Bratunca, Srebrenice i Zvornika (BiH)
Polufinalno košarkaško takmičenje u kojem su nastupile ekipe iz Ljubovije (Srbija), Bratunca, Srebrenice i Zvornika (BiH)

Stotinjak mališana iz tri bosanskohercegovačke opštine i jedne iz Srbije takmičilo se u trčanju, košarci i malom fudbalu.

Nađa je jedna od desetak djevojčica i dječaka koji su se takmičili u atletici i plasirali u finale takmičenja Sportskih igara koje će biti održano u Sarajevu, 26. juna.

Takmičenja u trčanju, košarci i malom fudbalu

Risto Tretija je trinaestogodišnjak iz Zvornika, na istoku BiH. Prvi put je došao u Srebrenicu koja je od njegovog rodnog grada udaljena 50-tak kilometara. Risto se takmičio u malom fudbalu. Za RSE kaže kako mu je drago što učestvuje na Sportskim igrama mladih. Od takmičenja, bitnije mu je, kako kaže, druženje sa vršnjacima u Srebrenici.

“Družimo se sa svima i ne gledamo nacionalnost i ko je koje vjere. Družimo se svi i u Zvorniku, kao u školi, tako i van nje”, kazao je Risto za RSE.

Među takmičarima bili su i učenici iz Ljubovije iz Srbije, koja je udaljena 16 kilometara od Srebrenice. Jedan od njih je i Nenad Tomić. On je košarkaš i zavrašava osnovnu školu. Kaže kako mu je neizmjerno drago što je imao priliku da se u Srebrenici druži sa svojim vršnjacima.

“Ja kao igrač koji potičem iz Srbije imam veliku priveligiju i čast da mogu da nastupam sa mojim drugarima iz Bosne i Hercegovine, iz raznih gradova širom BiH”, objasnio je Nenad, dodajući kako bi volio da nastupi i u finalu u glavnom gradu BiH".

Kakva se poruka šalje iz Srebrenice?

Sportske igre mladih u Srebrenici su održane pod motom "Zajedno kao jedan tim".

Pokrovitelj Sportskih igara u Srebrenici bila je Opština Srebrenica, a finansijer igara je Američka razvojna agencija USAID.

Sportske igre mladih su međunarodno takmičenje koje se održava 26 godina.

Svuda pođi, kući dođi
molimo pričekajte
Embed

No media source currently available

0:00 0:04:50 0:00

Za načelnika opštine Srebrenica, Mladena Grujičića, ovakva sportska manifestacija treba postati tradicija.

“Mi se trudimo kroz ovakve sportske manifestacije da okupimo što više omladine i da pošaljemo sliku iz Srebrenice da se ovdje dešavaju lijepe stvari, da nije samo politika i neke ružne stvari iz prošlosti na kojima određeni političari potenciraju”, objasnio je prvi čovjek Srebrenice.

Grujičić ističe da je Srebrenica opština "koja živi i koja ima perspektivu".

“Srebrenica ima budućnost, ima dosta omladine i evo, ovo su te prilike da se ta omladina okupi i da se ponudi nešto lijepo iz Srebrenice”, rekao je Grujičić za RSE.

Mjesto za znanje iz moderne informatike
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:02:23 0:00

Podrška mladima stiže od bh. sportista

Na otvaranju Sportskih igara mladih prisustvovao je košarkaš bh. reprezentacije Džanan Musa. Kako kaže, u petak je bio prvi put u Srebrenici. Svoje prve sportske korake kao dječak započeo je na ovom takmičenju.

“Mislim da koliko god možemo pomoći ovoj djeci da nekako dobiju tu želju za sportom i da se jednostavno zabavljaju kroz sport, mislim da je to prava stvar”, rekao je Musa.

Video porukama mladima su se obratili fudbaleri Edin Džeko, Nemanja Matić, Luka Modrić, Toni Šunjić, rukometaš Mirsad Terzić, košarkašica Marica Gajić, košarkaši Tomislav Zubčić, Nihad Đedović.

Gdje si, Hakija?
molimo pričekajte
Embed

No media source currently available

0:00 0:04:24 0:00

Na Sportskim igrama u Srebrenici je bio i Denis Agović, ambasador igara.

“Ono što mi je jako važno jeste da znaju da su Sportske igre mladih njihov prvi tim koji će uvijek pratiti njihove uspjehe i prije nego što ih počnu gledati sa peharima u rukama i medeljama oko vrata mi ćemo im uvijek čuvati leđa i zajedno sa njima slaviti sve njihove uspjehe”, poručio je Denis.

Šta čeka pobjednike?

Sportske igre mladih u regiji se održavaju 26 godina. U Srebrenici su prisutne već 11.

“U prethodnih deset godina postojanja igara, igre su okupile preko 360.000 učesnika”, naglasila je Ena Jažić - Šurković, glasnogovornica Sportskih igara mladih.

Nakon velikog finalnog takmičenja u glavnom gradu Bosne i Hercegovine počinju pripreme za Međunarodno finale u Splitu u Hrvatskoj, gdje će, kako objašnjava Jažić -Šurković, bh. državni predstavnici odmjeriti snage s učesnicima iz Srbije i Hrvatske.

“Ove godine igre se održavaju pod motom i sa ciljem ‘Zajedno kao jedan tim’. Puno je poruka koje mi kroz sport se trudimo poslati djeci, ali evo to je naš ovogodišnji moto jer se trudimo da sve što radimo bude u fer duhu, da djeca se ponašaju na terenima kao jedan tim i da ziasta na kraju krajeva uče te bitne životne vrijednosti kroz sport”, objasnila je.

U Splitu će biti priređena utakmica između UEFA-ine reprezentacije, koju čine svjetski poznate ličnosti, sportisti i tim koji čine djeca iz Bosne i Hercegovine, Srbije i Hrvatske.

Sportske igre mladih finasira Američka razvojna agencija USAID.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG