Dostupni linkovi

Tužilaštvo BiH traži produžetak pritvora za osumnjičene u slučaju 'Memić'


Otac stradalog Dženana Memića ulazi u zgradu Suda i Tužilaštva Kantona Sarajevo
Otac stradalog Dženana Memića ulazi u zgradu Suda i Tužilaštva Kantona Sarajevo

Tužilaštvo Bosne i Hercegovine (BiH) predložilo je Sudu BiH, u utorak 27. aprila da osumnjičenima, Hasanu Dupovcu i Zijadu Mutapu, produži mjeru pritvora za naredna tri mjeseca.

Oni su osumnjičeni u okviru istrage o stradanju mladića Dženana Memića, u februaru 2016. godina.

Mjera pritvora predožena je, kako se navodi u saopštenju Tužilaštva BiH, zbog opasnosti da bi boravkom na slobodi mogli ometati istragu, prikrivati dokaze i vršiti uticaj na svjedoke ili saučesnike.

“Kao i naročitih okolnosti krivičnog djela zbog kojih bi boravak osumnjičenih na slobodi izazvao uznemirenje građana i javnosti”, dodaje se u saopštenju.

Tužilaštvo BiH je, kako navode, proširilo istragu u predmetu “Memić” i nastavlja intenzivno provođenje istražnih radnji u narednom periodu.

Sud BiH, već je 26. februara produžio pritvor Zijadu Mutapu i Hasanu Dupovcu na dva mjeseca.

Mutapu i Dupovcu je prvobitno 3. februara određen pritvor zbog opasnosti da bi boravkom na slobodi mogli utjecati na svjedoke ili prikrivati dokaze. Oni su uhapšeni tri dana ranije.

Hasan Dupovac, bivši načelnik za saobraćajne istrage Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo terete se da je zloupotrijebio položaj, a Mutap za ometanje istrage u slučaju "Memić".

"Aktivnosti se odnose na krivična djela organizovanog kriminala, a u vezi ometanja istrage i prikrivanja dokaza o stradanju Dženana Memića, u mjesecu februaru 2016. godine", saopšteno je tada iz Tužilaštva BiH.

Dupovac se sumnjiči da je nezakonito prisustvovao obdukciji tijela Memića, ali o tome nije sačinio službenu zabilješku.

Pravosudni proces u slučaju Dženan Memić traje četiri godine i izazvao je brojne kontroverze i proteste građana, koje je organizovala porodica stradalog mladića.

Porodica je od Kantonalnog tužilaštva u Sarajevu tražila da izmjeni optužnicu u kojoj se navodilo da je Memić stradao u saobraćajnoj nesreći.

Memić je na Ilidži kod Sarajeva zadobio teške povrede glave, u incidentu koje je Tužilaštvo Kantona Sarajevo okvalifikovalo kao saobraćajnu nesreću, dok je porodica Memić tvrdila suprotno.

Preminuo je nekoliko dana kasnije, 15. februara 2016. godine. Njegova smrt još nije razjašnjena.

XS
SM
MD
LG