Dostupni linkovi

Sud BiH produžio pritvor uhapšenima u slučaju Memić


Transparent sa protesta "Pravda za Dženana" (slika lijevo) i "Pravda za Davida" u Sarajevu (decembar 2018.).
Transparent sa protesta "Pravda za Dženana" (slika lijevo) i "Pravda za Davida" u Sarajevu (decembar 2018.).

Sud Bosne i Hercegovine (BiH) u petak, 26. februara, produžio je pritvor Zijadu Mutapu i Hasanu Dupovcu, osumnjičenim za organizovani kriminal i pomoć počinitelju nakon krivičnog djela u slučaju "Dženan Memić", za još dva mjeseca.

Odluka je donesena „zbog postojanja posebnih pritvorskih razloga iz člana 132. stav 1. tačka b) Zakona o krivičnom postupku BiH,“ saopšteno je iz Suda BiH.
Mutapu i Dupovcu je 3. februara određen pritvor zbog opasnosti da bi boravkom na slobodi mogli utjecati na svjedoke ili prikrivati dokaze.

Inače, pripadnici Agencije za istrage i zaštitu (SIPA) u ponedeljak 1. februara priveli su Hasana Dupovca zbog zloupotrebe položaja, te Zijada Mutapa zbog ometanja istrage u slučaju "Memić".

Dupovac se sumnjiči da je nezakonito prisustvovao obdukciji tijela Memića, ali o tome nije sačinio službenu zabilješku.

Pravosudni proces u slučaju Dženan Memić traje četiri godine i izazvao je brojne kontroverze i proteste građana, koje je organizovala porodica stradalog mladića.

Porodica je od Kantonalnog tužilaštva u Sarajevu tražila da izmjeni optužnicu u kojoj se navodilo da je Memić stradao u saobraćajnoj nesreći.

Po nalogu Tužilaštva BiH pripadnici SIPA izvršili su pretrese u Javnoj ustanovi Hitna pomoć Sarajevo u četvrtak, 25. februara i izuzeli arhivsku dokumentaciju u okviru predmeta Memić.

Tužilaštvo BiH je u avgustu 2019. godine otvorilo posebnu istragu o smrti Dženana Memića, nakon što je njegova porodica podnijela krivičnu prijavu protiv više od 40 osoba.

Dženan Memić (21) preminuo je 15. februara 2016. godine nakon teških povreda koje je zadobio 8. februara 2016. godine.

Preminuo je nekoliko dana kasnije, 15. februara 2016. godine, a njegova smrt nije razjašnjena.

XS
SM
MD
LG