Dostupni linkovi

Mjere sigurnosti u BiH podignute na viši nivo


Nenad Nešić, ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine.
Nenad Nešić, ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine.

Mjere sigurnosti u Bosni i Hercegovini su podignute na viši nivo zbog bojazni od eventualnog prelivanja krize sa Bliskog istoka. Ovo je izjavio za novinsku agenciju SRNA ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine Nenad Nešić.

On je rekao da je sigurnosna situacija u Bosni i Hercegivini trenutno dobra.

"Pratimo događaje, kako u regionu, tako i u svijetu i očekujemo da nas nijedan događaj neće iznenaditi", naveo je Nešić, prenosi SRNA.

Inače, ministar unutrašnjih poslova Austrije Gerhard Karner izjavio je 18. oktobra da Austrija podiže nivo upozorenja na opasnost od terorizma.

On je na konferenciji za štampu u Beču rekao da je u pitanju takozvani "narandžasti kod", odnosno drugi mogući najviši stepen sigurnosti.

Kako je objavila austrijska štampa, to znači da su procjene nadležnih da u Austriji postoji konkretna prijetnja i povećan rizik od napada, te da je donijeta zbog eskalacije sukoba na Bliskom Istoku i terorističkog napada u Briselu prije tri dana kada su dvije osobe poginule u pucnjavi u blizini centra tog grada.

Posljednji put podizanje sigurnosti u Austriji na taj stepen bilo je nakon terorističkog napada u centru Beča 2. novembra 2020. godine, u kojem su četiri osobe smrtno stradale i više od 20 ranjeno.

Inače, 7. oktobra je palestinska militantna grupa Hamas napala Izrael pri čemu su ubili najmanje 1.400 osoba. Izrael je uzvratio masovnim granatiranjem okupiranog Pojasa Gaze u kome je do sada ubijeno najmanje 3.500 hiljade osoba.

XS
SM
MD
LG