Dostupni linkovi

Osumnjičeni za ubistvo Šveđana u Briselu preminuo nakon obračuna s policijom


Policajci u delu Brisela gde je došlo do obračuna s osobom osumnjičenom za napad u kojem su u belgijskoj prestonici ubijena dva Šveđana, 17. oktobar 2023.
Policajci u delu Brisela gde je došlo do obračuna s osobom osumnjičenom za napad u kojem su u belgijskoj prestonici ubijena dva Šveđana, 17. oktobar 2023.

Osumnjičeni za ubistvo dvojice Šveđana u Briselu preminuo je u utorak ujutro pošto ga je policija upucala nakon intenzivne potrage, potvrdilo je belgijsko tužilaštvo.

Prethodno je belgijska ministarka unutrašnjih poslova Anelis Verlinden izjavila da je policija upucala osumnjičenog koji je viđen u kafiću blizu zgrade gde je vršena pretraga.

Kada je policija stigla, došlo je do razmene vatre tokom koje je muškarac upucan, a jedna ili više osoba je navodno povređena.

Verlinden je rekla da je automatska puška pronađena blizu osobe koja je upucana u utorak ujutro isto oružje koje je korišćeno tokom napada u ponedeljak kada su ubijena dvojica Šveđana.

Osoba osumnjičena za napad je upucana posle intenzivne potrage. Belgijski mediji su javili da je osumničeni napač preminuo u bolnici od rana zadobijenih u razmeni vatre s policijom.

Belgijski premijer Aleksander de Kro (Alexander de Croo) ranije je rekao da je osumnjičeni muškarac poreklom iz Tunisa koji je ilegalno živeo u Belgiji.

Belgija je podigla nivo bezbednosne uzbune u Briselu na najviši nivo, uz pojačano prisustvo policije, posebno za Šveđane i institucije, i upozorila javnost da bude posebno oprezna.

Osumnjičeni napadač, koji je na društvenim mrežama rekao da se zove Abdesalem Al Guilani, tvrdio je da je borac za Alaha.

Napad u Briselu se dogodio u vreme povećane zabrinutosti za bezbednost u nekim evropskim zemljama usled sukoba Izraela i Hamasa, mada je belgijski federalni tužilac rekao da nema dokaza da je napadač imao bilo kakvu vezu s nedavnim obnovljenim sukobom između Izraela i palestinskih militanata.

Švedska je izrazila žalost zbog oružanog napada koji se dogodio neposredno pre fudbalske utakmice Belgije i Švedske u ponedeljak uveče, dok su evropski lideri izrazili solidarnost.

Švedska je ove godine bila u središtu žestokog spora sa muslimanskim zemljama posle višestrukog spaljivanja Kurana, svete knjige islama.

U video snimku objavljenom na arapskom na društvenim mrežama, muškarac koji se predstavlja kao napadač rekao je da je "inspirisan ekstremističkom grupom Islamska država", rekli su tužioci.

Tužioci su rekli da je napadač na video snimku ukazao na švedsku nacionalnost njegovih žrtava kao motivaciju, ali da izgleda da napad nema veze sa sukobom između Izraela i Hamasa na Bliskom istoku.

Kad su se proširile vesti o napadu, utakmica u kvalifikacijama za Evropsko prvenstvo prekinuta je na poluvremenu i oko 35.000 navijača je evakuisano sa stadiona u Briselu.

Policija je pružila dodatnu zaštitu švedskim državljanima na utakmici i ispratila švedske reprezentativce direktno na aerodrom, rekao je generalni direktor belgijskog fudbalskog saveza.

Uz izveštaje AP-a, AFP-a i Reutersa

XS
SM
MD
LG