Dostupni linkovi

Počelo suđenje ministru sigurnosti BiH Selmi Cikotiću


Ministar sigurnosti BiH Selmo Cikotić (Arhivska fotografija)
Ministar sigurnosti BiH Selmo Cikotić (Arhivska fotografija)

Suđenje ministru sigurnosti Bosne i Hercegovine (BiH) Selmi Cikotiću, optuženom da je zloupotrijebio položaj i oštetio budžet BiH za oko 9,7 miliona maraka (oko 4,95 miliona eura), počelo je pred Sudom BiH u utorak, 15. februara.

Tužilaštvo BiH podiglo je 25. novembra 2021. godine optužnicu protiv Cikotića za zloupotrebu položaja i ovlaštenja, u vrijeme kada je bio na poziciji ministar odbrane BiH.

U optužnici koju je Sud BiH potvrdio početkom decembra prošle godine, Cikotić se tereti da je nezakonito pogodovao kupcu na štetu ministarstva kojim je rukovodio, tokom plana izvoza i prodaje viškova zastarjelog naoružanja, municije i vojne opreme.

U optužnici se navodi da je mijenjao ugovor, potpuno nezakonito i mimo zakonske procedure, bez obavještavanja svojih zamjenika, kao i Predsjedništva BiH.

U iznošenju uvodnih riječi, tužilac Mladen Furtula kazao je da je Cikotić, zloupotrebljavajući položaj ministra odbrane, od 2009. do 2011. godine na nezakonit način pogodovao kupcu hrvatskoj firmi "Skaut".

Kako je kazao, uradio je to na štetu ministarstva kojim je rukovodio, prilikom plana izvoza i prodaje viškova zastarjelog oružja, municije i vojne opreme.


"Cikotić nije poštovao sporazum koji su potpisali Vijeće ministara, Vlada Republike Srpske i Vlada Federacije BiH o rješavanju viškova naoružanja o prodaji pokretne imovine, tako što je bez saglasnosti Predsjedništva BiH i bez znanja svojih zamjenika potpisivao sa 'Skautom' nove ugovore i anekse ugovora o isporuci municije, naoružanja i vojne opreme", naveo je Furtula, prenosi Srna.

Kako je kazaoa, anekse ugovora je i naknadno potpisivao - jedan sa godinu dana zakašnjenja, a drugi sa zakašnjenjem od pola godine.

"Potpisivanjem novih ugovora i aneksa ugovora Cikotić je 'Skautu' obezbijedio da umjesto jedne vrste proizvoda isporučuju drugi, noviji", naglasio je Furtula.

On je naveo da je na taj način, umjesto "Skautu", isporučivao robu Tehničko-remontnom zavodu Hadžići, po daleko većoj cijeni od one koju je "Skaut" platio.

"Predstavnici 'Skauta' su se u skladištima ponašali kao u samoposluzi. Za neperspektivno naoružanje su dobijali perspektivno za istu cijenu, dok je neperspektivno ostajalo u skladištima Ministarstva odbrane za koje su trebala dodatna sredstva da bi se uništilo", rekao je Furtula.

On je dodao da je "Skaut" tužio BiH i da je taj spor koštao BiH 20 miliona maraka (oko deset miliona eura)

Cikotićev advokat Fahrudin Ibrišimović rekao je da je nekoliko puta pročitao optužnicu i da mu nije jasna.

Naveo je da je "priča sa 'Skautom' davno počela i da je prvostepenom presudom riješen problem i nadoknađena šteta ovoj firmi".

Za naredno ročište, koje bi trebalo da bude održano 22. februara, planirano je svjedočenje tri svjedoka Generalnog inspektorata Ministarstva odbrane BiH.

Cikotić je od 2006. do 2010. godine bio ministar odbrane BiH, a u julu 2020. godine je izabran za ministra sigurnosti BiH, nakon što je dotadašnji ministar Fahrudin Radončić podnio ostavku.

Njegovom izboru tada su se suprostavili poslanici Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) BiH zbog, kako su naveli, krivičnog postupka protiv Selme Cikotića za ratni zločin na području Bugojna, koji je obustavljen 2018. godine, ali još nije do kraja riješen.

Tužilaštvo BiH je u novembru 2020. godine donijelo odluku kojom će ponovo biti razmotren status Selme Cikotića u optužnici za ratne zločine protiv hrvatskog civilnog stanovništva na području Bugojna, u srednjoj BiH.

XS
SM
MD
LG