Dostupni linkovi

SAD neće stajati po strani dok rukovodstvo RS nastoji da razbije BiH


Karen Donfried, pomoćnica američkog državnog sekretara za evropska i evroazijska pitanja 
Karen Donfried, pomoćnica američkog državnog sekretara za evropska i evroazijska pitanja 

Sjedinjene Američke Države ne nastoje ukinuti Republiku Srpsku, ali SAD neće stajati po strani dok sadašnje rukovodstvo Republike Srpske nastoji da razbije državu, izjavila je pomoćnica američkog državnog sekretara za evropska i evroazijska pitanja Karen Donfried u obraćanju građanima Bosne i Hercegovine u Twitter objavi Ambasade SAD u BiH.

Donfried je u srijedu (27. april) boravila u posjeti Bosni i Hercegovini gdje je razgovarala sa predstavnicima vlasti i civilnog društva.

Ona je rekla kako SAD daje podršku Bosni i Hercegovini, njenom suverenitetu, teritorijalnom integritetu i multietničnom karakteru.

"SAD žele da BiH bude funkcionalna, efikasna i odgovorna država u kojoj lideri svih stranaka djeluju časno i pošteno. Također želimo i da entiteti unutar BiH budu funkcionalni, efikasni i odgovorni i da građanima omoguće demokratsku i prosperitetnu budućnost. To znači da se BiH mora ponovo fokusirati na vraćanje funkcionalnosti državnim institucijama i na reforme koje su potrebne kako bi zemlja napredovala na svom evroatlantskom putu", izjavila je Donfried.

U obraćanju je navela I da lideri na svim nivoima vlasti "imaju odgovornost da u vlasti osiguraju inkluzivnost uz poštovanje svih građana BiH", te da rade zajedno kako bi "podržali reforme i investicije od kojih će svi imati koristi".

"Sjedinjene Države će i dalje pozivati na odgovornost sve lidere po pitanjima korupcije ili destabilizirajućeg djelovanja koje predstavlja prijetnju stabilnosti ove zemlje i njenoj evroatlantskoj budućnosti", rekla je Donfried.

Govoreći o predstojećim izborima u BiH, kazala je kako "ne postoji ni pravni, ni tehnički ni politički razlog" za odlaganje izbora u BiH, te da to pravo mora biti osigurano građanima.

"Politički lideri u BiH se sada moraju fokusirati na oktobarske izbore, te ispuniti svoju ustavnu obavezu za finansiranje o održavanje pravovremenih transparentnih izbora", navela je.

Donfried je kazala da je tokom sastanka sa predstavnicima vlasti u Sarajevu istakla da su "bojkotovanje, blokade i pokušaji podrivanja države destabilizirajući i opasni i da s time treba prestati".

Prema njenim riječima, bilo je riječi o agresiji Rusije na Ukrajinu.

"SAD cijene činjenicu da su se zemlje Zapadnog Balkana, uključujući BiH, pridružile demokratijama širom svijeta u osudi brutalnog ruskog rata protiv Ukrajine. Ova ničim izazvana agresija protiv jedne suverene zemlje pokazala je koliko je hitrno da djelujemo kako bi pomogli svim zemljama Zapadnog Balkana da postignu pun napredak u promicanju reformi koje su neophodne da bi se ostvarile njihove težnje ka integrisanju u evroatlantske institucije", istakla je.

Donfried je naglasila kako joj je ovo bila prva posjeta u ovoj funkciji Zapadnom Balkanu.

Uoči posjete Bosni i Hercegovini boravila je na Kosovu i Srbiji.

XS
SM
MD
LG