Dostupni linkovi

Vlada FBiH potpisala kolektivni ugovor s rudarima, veće plate za 115 eura


Rudnik mrkog uglja Breza, 20. decembar 2013.

U sjedištu Vlade Federacije Bosne i Hercegovine (FBiH) u Sarajevu u utorak, 24. maja, potpisan je Kolektivni ugovor o pravima i obavezama poslodavaca i radnika u oblasti rudarstva u Federaciji BiH.

Kolektivni ugovor su potpisali federalni ministar energije, rudarstva i industrije Nermin Džindić, te predstavnici Samostalnog sindikata radnika rudnika u FBiH i Samostalnog sindikata rudara u FBiH.

Sindikati su već prihvatili prijedlog kojim se svim rudarima povećava plata za 230 KM (oko 115 eura), istakao je Džindić na konferenciji za novinare.

Period važenja ovog dokumenta od 1. maja do 31. decembra ove godine, naglasio je Džindić, ističući kako taj period treba iskoristiti za kreiranje modernijeg kolektivnog ugovora.

„ Pokušali smo pronaći rješenje prihvatljivo za obje strane. Zahtjev sindikata je bio povećanje satnice za 20 posto, a na kraju smo ponudili linearno rješenje povećanja plate svim rudarima za 230 KM“, rekao je Džindić.

Naglasio je kako plan prestrukturiranja u rudnicima nema alternativu, te da je za godinu dana više od 1.000 radnika otišlo iz rudnika u FBiH.

„ Da ne bi došlo do potrebe za protestima ili štrajkovima rudara, potrebno je da izradimo novi kolektivni ugovor prije kraja ove godine“, izjavio je Džindić.

Predsjednik Sindikata radnika rudnika FBiH Sinan Husić izjavio je kako je put do rješenja u pregovorima nije bio lagan, ali da su sve strane dale sve od sebe da dođu do kvalitetnog rješenja.

Kako je rekao, Kolektivni ugovor je mogao biti potpisan na duži vremenski period, ali potrebno je prvo vidjeti šta će se u rudarstvu dešavati u narednim mjesecima i kakvo će krajem godine biti stanje u energetskom sektoru u FBiH.

„ Opredijelili smo se svi da u datom trenutku, ako okolnosti budu dozvoljavale, napravimo iskorak. Činjenica je da jako tražena radna snaga masovno odlazi iz rudnika uglja u FBiH. Već sada u nekim rudnicima imamo potrebu za dodatnim zapošljavanjem radnika u proizvodnji. Svjesni smo da nas očekuje niz izazova i da moramo odgovoriti potrebama energetskog sektora“, rekao je Husić.

Potpisivanjem Kolektivnog ugovora ispunjen je jedan od zahtjeva rudara u Federaciji BiH, jednom od dva bh. entiteta, koji su organizovali prvomajsku protestnu šetnju pod sloganom "Dostojanstveni kolektivni ugovor za rudarstvo u FBiH".

Krajem prošle godine nakon protesta rudara, proizvodnja u rudnicima uglja u Federaciji BiH, pokrenuta je 1. decembra, nakon što su rudari postigli Sporazum sa Elektroprivredom BiH, u okviru koje posluju rudnici.

Rudari sedam rudnika sa područja Federacije BiH koji su dio koncerna "Elektroprivrede BiH", obustavili su rad 23. novembra, kada su i protestvovali pred zgradom Vlade Federacije BiH u Sarajevu.

Proizvodnja u rudnicima je bila obustavljena.

Rudari proveli noć pred zgradom Vlade Federacije u Sarajevu
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:02:17 0:00

Prema usvojenom Sporazumu, JP Elektroprivreda BiH i rudnici uglja koji su u njenom sastavu će najkasnije do 31. maja 2022. uraditi Plan i program uvezivanja staža svim radnicima u rudnicima uglja.

Postignut je dogovor i da se do 30. aprila 2022. usaglasi jedinstveni Pravilnik o radu i Pravilnik o radnom učinku i vrednovanju otežanih uslova rada.

Dogovoreno je i da Elektroprivreda BiH do 3. decembra traži od Vlade FBiH saglasnost za izmjenu cijene uglja koja se isporučuje u Elektroprivredi.

Elektroprivreda se obavezala da nakon date saglasnosti dostavi prijedlog Ugovora o isporuci uglja za 2022. godinu po većoj cijeni za 20 posto.

Sporazumom je predviđeno i da se obezbijede potrebna sredstva za izmirenje obaveza za penzionisanje rudara.

XS
SM
MD
LG