Dostupni linkovi

Odobreno više od 2,3 miliona evra za rudare u Federaciji BiH


Protesti rudara u Sarajevu, 24. novembar 2021.

Vlada Federacije Bosne i Hercegovine (FBiH), u okviru dogovora kojim je prekinut štrajk rudara krajem prošle godine, odobrila je novac da se uveže radni staža za zaposlene u rudnicima uglja u tom bh. entitetu.

Prema odluci vlade od čevrtka, 27. januara, sredstva su namijenjena za Rudnik Kreka u Tuzli, na sjeveru BiH, te rudnike Kakanj, Breza i Zenica u centralnom dijelu BiH.

U saopštenju iz Vlade FBiH navodi se da je za 58 radnika koji su stekli uslove za penzionisanje osigurano za plaćanje radnog staža 1.766.000 maraka (nešto manje od 900.000 evra). Za 76 radnika kojima su uplaćena sredstva po sudskim presudama, a nisu stekli uslove za penzionisanje, predviđeno je nešto više od 2.800.000 maraka (1.400.000 evra).

Vlada FBiH je produžila i rok do kojeg Poreska uprava Federacije BiH odgađa naplatu dugovanja po osnovu javnih prihoda rudnicima uglja, a koji je isticao krajem januara.

Vlada je ove odluke donijela na zahtjev Elektroprivrede BiH koja je tražila da se produži obustava svih aktivnosti naplate javnih prihoda rudnicima do 31.decembra ove godine. Sve u cilju restrukturiranja rudnika uglja.

Proizvodnja u rudnicima uglja u Federaciji BiH ponovo je pokrenuta 1. decembra prošle godine, nakon protesta pred Vladom i štrajka u novembru. Sedam rudnika postiglo je tada dogovor sa Elektroprivredom BiH, u okviru koje posluju.

Ispunjeni su gotovo svi zahtjevi rudara, a prema dogovoru koji je postignut, Elektroprivreda BiH i rudnici će najkasnije do 31. maja 2022. uraditi Plan i program uvezivanja staža svim radnicima u rudnicima uglja.

Sporazumom je predviđeno i da se obezbijede potrebna sredstva za izmirenje obaveza za penzionisanje rudara.

Postignut je dogovor i da se do 30. aprila 2022. usaglasi jedinstveni Pravilnik o radu i Pravilnik o radnom učinku i vrednovanju otežanih uslova rada.

Dogovoreno je i da Elektroprivreda BiH traži od Vlade FBiH saglasnost za izmjenu cijene uglja koja se isporučuje u Elektroprivredi.

Eektroprivreda se obavezala da nakon date saglasnosti dostavi prijedlog Ugovora o isporuci uglja za 2022. godinu po većoj cijeni za 20 posto.

XS
SM
MD
LG