Dostupni linkovi

Schmidtu iz RS poručili da ne može kreirati udžbenike istorije


Ministrica prosvjete i kulture bh. entiteta Republika Srpska Natalija Trivić
Ministrica prosvjete i kulture bh. entiteta Republika Srpska Natalija Trivić

Ministrica prosvjete i kulture bh. entiteta Republika Srpska Natalija Trivić izjavila je u utorak 12. jula da je obrazovanje Ustavom zagarantovana nadležnost tog entiteta i da "visoki predstavnik Christian Schmidt nema nadležnost, niti može kreirati udžbenike istorije ili nastavne planove i programe".

"Naši sadašnji nastavni planovi i programi i udžbenici istorije apsolutno ne vrijeđaju nikoga, potpuno su činjenično napisani za razliku od Federacije BiH", kazala je Trivić novinarima u Banjaluci.

Trivić je reagovala na Schmidtovu izjavu medijima 11. jula u Srebrenici, kada je problematičnim ocijenio što "srpska djeca u Republici Srpskoj te djeca u Federaciji BiH, zavisno od toga da li su Bošnjaci ili Hrvati, imaju različite nastavne planove i programe iz historije".

Schmdit je također najavio "jači angažman na tom polju" te kazao da je bitno da se "ružnim stvarima gleda u oči i da se o tome razmišlja".

Direktor Pedagoškog zavoda Republike Srspke Predrag Damjanović naveo je kako se u udžbenicima izučavaju "činjenice koje djeca treba da znaju".

Istaknuo je da se čekalo deset godina prije nego su počeli sa izučavanjem istorije iz devedesetih godina prošlog stoljeća.

"Nećemo da govorimo o karakteru događaja, o tome će govoriti istoričari nakon možda 50 godina. Siguran sam da nikoga u udžbenicima ne vrijeđamo", kazao je Damjanović.

Naveo je kako djeca ne uče o onome što se nalazi u sudskim presudama međunarodnih i domaćih sudova, jer to nije "stvar učenika, već tih sudova", te da uče o onome što se desilo i "činjenicama koje oni treba da znaju".

"Prvo smo u devetom razredu osnovnih škola i četvrtom razredu srednjih škola, a kasnije i drugim, počeli da govorimo o raspadu bivše Jugoslavije i građanskom ratu u BiH te stvaranju RS i postdejtonskom razvoju RS", dodao je Damjanović.

Sadržaj udžbenika istorije za devete razrede u Republici Srpskoj nudi niz kontroverznih podataka o dešavanja iz rata 90-ih oslanjajući se na srpski politički narativ.

U udžbenicima istorije za učenike devetih razreda osnovnih škola RS, od septembra 2018. godine, istoriju izučavaju iz novih udžbenika u kome je jedna od tema rat 90-tih na ovim prostorima. Isti udžbenici su u u upotrebi i u Srbiji.

OSCE-a, koji je vodio reformu obrazovanja u BiH, nametnuo je embargo na teme iz 90-ih, jer istraživanje istorijskih tema podrazumijeva naučno analiziranje i dogovor, uključujući i dogovor o izvorima, kako domaćim, tako i međunarodnim.

Uprkos embargu, ratna dešavanja devedesetih se izučavaju u udžbenicima istorije u BiH.

Izučavanje rata od 1992. do 1995. godine prisutno je i u Federaciji BiH, konkretno u udžbenicima istorije u Kantonu Sarajevo, Zeničko-dobojskom, Tuzlanskom i Unsko-sanskom kantonu.

Prema preporukama Vijeća Evrope iz 2005. godine, autori udžbenika istorije u Bosni i Hercegovini trebali bi je djeci interpretirati tako da ne stvaraju mržnju i neprijateljstva.

XS
SM
MD
LG