Dostupni linkovi

Almirove inovacije: Kako je Tuzlak napravio auto na struju


Vožnja u leru
molimo pričekajte
Embed

No media source currently available

0:00 0:05:06 0:00
Prvi automobil na električni pogon registriran je u Tuzli. Osmislio ga je Tuzlak Almir Cipurković, elektroinžinjer. Almir u šali kaže da žutim kovanicama plaća vožnju automobilom, i to jednom tjedno.

Almir Cipurković, elektroinžinjer iz Tuzle, svaki dan se vozio na posao osobnim autom, a dnevno bi za gorivo izdvojio više novca nego za hranu. Almir je odlučio stvari promijeniti, izvaditi postojeći motor svog „tica“ i ugraditi električni motor. Sve, zajedno s automobilom, koštalo je 4.000 eura, pa se sada cijeli tjedan do posla i nazad vozi za svega 15 euro centi:

Deset do 20 puta je ušteda na gorivu, a održavanje tog auta je puno jednostavnije jer faktički sadrži samo tri dijela koja ga čine upotrebljivim za vožnju, za razliku od mehaničkog koji ima mnoštvo malih, pokretnih dijelova, remenja.

Automobilima na struju najviše su se obradovali tuzlanski taksisti.

Prvi razlog je ušteda na gorivu, zatim ušteda na registraciji vozila, koja košta oko 100 do 150 maraka. Nemamo servisa na njemu, znači ne mijenjamo ni zupičasta, ni ulja, ni filtere, tako da nam je to jako dobra stvar. Druga stvar je i sama ekologija, tako da smo jako zainteresovani za ovaj projekat i želimo da uspije“, kaže predsjednik Udruženja taksista Tuzla Nedžad Begunić.

Almirov auto na struju ima iste karakteristike kao i automobil koji svakodnevno vozimo, pojašnjava nam on.

Auto je bio jedno vrijeme i pod vodom takoreći, na hladnoći, bio je novembar tako da su bile velike fluktuacije temperature, i mislili smo da se zbog toga možda neće moći ni pokrenuti jer je dugo trebalo da dođu baterije. Na naše iznenađenje, kad smo to napravili, vidjeli smo da je motor izdržljiv i da je elektronika stvarno moćna, kako smo i zamislili da će biti.

Auto se puni na baterije koje je Almir sam osmislio. Nakon stotinu kilometara vožnje baterija se puni pola sata. Kada je uzimate, imate garanciju na pet godina, ili dva i pol milijuna pređenih kilometara. Bilo brdo ili ravnica, motor odlično funkcionira:

Ovaj motor je tipa brašles. To su motori sa velikim obrtnim momentom i velikim ubrazanjem, te velikom brzinom koju postižu - od pet do sedam hiljada obrataja je njihov rad. Motor koji je već bio unutra je radio nekih 5,5 hiljada obrtaja. To ih, maltene, svrstava u istu klasu - čak ovaj motor može i veću brzinu razviti, samo je sad limitiran samim autom, koliko je on stabilan. On može razviti brzinu od 120, 130, do 140.

Iako sada punjenje baterija košta tek 15 euro centi, uskoro neće ni toliko, uvjerava nas taksista Nedžad Begunić:

Gospodin Cipurković je projektovao da se naprave na taksi stajalištima mjesta gdje bi se bežično, solarnim putem punilo vozilo.

Almir ni u čemu ne izostavlja svog osmogodišnjeg sina Amira, koji je u svemu od velike pomoći:

Savjete mu nisam davao. Pomagao sam mu tako što sam vadio kvačilo s njim, stavljao radio s njim. Sve je ovo radio s njim - baterija, akumulator.

Registracija ovakvog automobila košta 120 maraka, a servis i dodatni dijelovi uopće mu ne trebaju. Tuzlanski taksisti već su u pregovorima s autokućom Dacia logan, kaže nam taksista Begunić:

Mi imamo u planu da nabavimo 60 do 70 u jednom paketu. Kad bismo to naručili, onda bi se mogla vozila da prave bez stvari koje nam nisu potrebne, motor i ostalo. Zaista je to jako dobro. Ovim putem želim da kažem da bi građani u Tuzli apsolutno ne bi morali da koriste svoja auta, samo kad krenu na godišnji odmor da ga upale, jer biće vrlo prihvatljiva cijena prevoza taksijem. Bili bismo, ja mislim, prvi grad u Evropi koji bi to pokrenuo.

Ovo neće biti jedini izum po kojem će Cipurkovići biti slavni. Inovacija koja slijedi su elektromagneti u autima koji će pomoći da do prometnih nezgoda više ne dolazi. To bi moglo oduševiti cijeli svijet. Ali to je neka nova priča - priča budućnosti.
XS
SM
MD
LG