Dostupni linkovi

Pregovori za novu tranšu MMF-a tek nakon izbora u BiH


Ilustracija
Ilustracija

Šef Misije Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) za Bosnu i Hercegovinu (BiH) Martin Petri obavijestio je Vijeće ministara BiH i članove Fiskalnog vijeća da će finalni pregovori u vezi sa novim kreditnim aranžmanom s BiH biti održani tek poslije lokalnih izbora, tačnije poslije 15. novembra.

Ovu informaciju za Radio Slobodna Evropa (RSE) potvrdio je Andrew Jewell, rezidentni predstavnik MMF-a u BiH.

“Pregovori će se voditi nakon izbora. Međutim, prije toga ćemo imati tehničke sastanke kao i sastanke u pogledu ispitivanja stanja”, navedeno je odgovoru na upit RSE.

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Zoran Tegeltija najavio je početkom septembra, nakon sastanka sa predsjednicima entitetskih vlada, da će Bosna i Hercegovina početi, početkom oktobra, novi proces pregovora sa MMF-om oko novog aranžmana.

“Ta sredstva će služiti kako bi se eliminirale posljedice korona virusa, ali i pokrenuli novi investicijski ciklusi”, kazao je Tegeltija, najavljujući da će biti otvoreni i pregovori s Evropskom komisijom oko makro-finansijske pomoći.

Pregovori sa MMF-om, prema Tegeltijinim najavama, trebali bi biti okončani do kraja godine.

Bosni i Hercegovini je MMF posljednji kredit odobrio za pomoć u borbi protiv korona virusa u iznosu 265,2 miliona SDR (međunarodna obračunska jedinica koju je utvrdio i definisao MMF), što je oko 330 milona eura. Kamatna stopa je na bazi 1,05 posto uz grejs period od 39 mjeseci.

Ovaj kredit izazvao je političku krizu u BiH oko raspodjele, a novac je oko dva mjeseca bio na računu Centralne banke BiH.

Početkom juna Vijeće ministara Bosne i Hercegovine postiglo je dogovor o raspodjeli 333 miliona eura MMF-ovog kredita.

Od ukupnog novca, 61,5% je dato Federaciji BiH sa njenih deset kantona, 37,5% Republici Srpskoj, a jedan posto Brčko distriktu. Otplatu duga vrše entiteti i Brčko distrikt.

XS
SM
MD
LG