Dostupni linkovi

BiH: Ponovno brojanje glasačkih listića u osam izbornih jedinica


Glasanje na Lokalnim izborima u BiH
Glasanje na Lokalnim izborima u BiH

Centralna izborna komisija (CIK) BiH naredila je ponovno brojanje glasačkih listića na pojedinim biračkim mjestima u Cazinu, Bihaću, Tesliću, Novom Gradu, Kaknju, Tuzli, Foči u Federaciji BiH i Varešu.

U saopštenju CIK-a je precizirano da će ponovno brojanje glasačkih listića biti obavljeno po kandidatima unutar liste pojedinih političkih subjekata za nivo vlasti opštinsko vijeće/skupština opštine, odnosno gradsko vijeće.

Ponovno brojanje glasova počinje u utorak 8. decembra.

Inače, ponovno brojanje, po zahtjevu ili po službenoj dužnosti, Centralna izborna komisija naređuje ako utvrdi da je prekršen Izborni zakon BiH i da povreda ovog Zakona utiče na dodjelu mandata.

Tokom ponovnog brojanja mogu biti prisutni ‘kandidati političkih stranaka, koalicija, listi nezavisnih kandidata i nezavisni kandidati i kandidat s liste pripadnika nacionalnih manjina koji se pojavljuju na glasačkom listiću za koji se vrši ponovno brojanje, kao i drugi akreditirani posmatrači’, napominju iz Centralne izborne komisije.

Lokalni izbori održani su 15. novembra u BiH, osim u Mostaru. U tom gradu lokalni izbori će, prvi put nakon 12 godina, biti održani 20. decembra.

Mostarska hronika: 12 godina u 2 minute
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:02:52 0:00

XS
SM
MD
LG