Dostupni linkovi

Stanovnici Počitelja upozorili da će obustava saobraćaja ugroziti sezonu


Mještani Počitelja nezadoovljni najavljenom obustavom saobraćaja, 23 may 2022
Mještani Počitelja nezadoovljni najavljenom obustavom saobraćaja, 23 may 2022

Mještani Počitelja okupili su se u ponedjeljak na magistralnoj cesti M-17, protestujući protiv odluke o obustavi saobraćaja zbog izvođenja radova na Koridoru 5c u blizini tog mjesta.

Mještani Počitelja na jugu Bosne i Hercegovine uglavnom žive od turizma i tvrde da će prekid saobraćaja potpuno uništiti turizam u tom historijskom gradiću udaljenom 30-ak kilometara od Mostara, te dovesti u pitanje njihovu egzistenciju.

Obustava saobraćaja prethodno je najavljena od 23. maja do 16. augusta, zbog izvođenja radova na izgradnji pristupne ceste na čvoru Počitelj, u okviru izgradnje poddionice Počitelj – Zvirovići, kao i njenog priključka na ovu saobraćajnicu. No, najavljeni početak obustave saobraćaja prolongiran je za utorak, 24. maja.

Jadranka Dizdar, mještanka Počitelja i predsjednica loklanog turističkog društva, kaže da tom gradiću prijeti izolacija, te da će biti ugrožena predstojeća turistička sezona.

"Ovo je samo simbolično okupljanje, u smislu opomene da ćemo zaista poduzeti nešto jer ovo je za nas neodrživo. Definitivno Počitelj ostaje kao otok", kazala je Dizdar.

Ona je ustvrdila da nisu prihvatljivi alternativni pravci, koje je predložilo Javno preduzeće "Autoceste Federacije BiH", uz odobrenje Ministarstva prometa i veza entiteta Federacija BiH.

Tvrdi da je riječ o uskim, lokalnim i udaljenim putevima, koje autobusima sa turistima neće biti od koristi kako bi došli do Počitelja.

"Uz alternativni pravci koje su predložili, niko živ ne može prići Počitelju. Ovo je gore od korone", poručila je Dizdar.

Mještani kažu da je ovogodišnja turistička sezona u Počitelju dobro počela. Očekivali su dobre rezultate, nakon što su prethodne dvije godine, zbog pandemije korona virusa, imali tek 20-ak posto prometa u odnosu na 2019. godinu.

"Nek' nas puste da radimo, a neka radnici rade noću. Ne mogu oni nas ostaviti bez kruha", kazala je jedna od učesnica protesta Arifa Alagić.

Mještani su najavili i mogućnost da u znak protesta blokiraju put M-17.

Počitelj
Počitelj

Počitelj je smješten u dolini rijeke Neretve i jedno je od najpoznatijih kulturno-historijskih područja u Bosni i Hercegovini. Ovaj gradić prvi put se spominje u pisanim dokumentima 1444. godine, a danas ima status nacionalnog spomenika Bosne i Hercegovine.

XS
SM
MD
LG