Dostupni linkovi

Odbijeno hitno diferenciranje PDV-a i ukidanje akciza na gorivo u BiH


Dom naroda Parlamenta BiH (arhiva)
Dom naroda Parlamenta BiH (arhiva)

Dom naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (BiH) je jednoglasno, s 15 glasova delegata, podržao u četvrtak, 24. marta principe Prijedloga zakona o dopunama Zakona o porezu na dodanu vrijednost (PDV).

Po pet delegata iz klubova bošnjačkog i hrvatskog naroda koji dolaze iz entiteta Federacija BiH glasalo je i da se po hitnoj proceduri razmatra Prijedlog zakona o izmjenama zakona o akcizama u BiH.

Tim prijedlogom bi se ukinule posebne trošarine na naftne derivate u trajanju od šest mjeseci.

Međutim, preostala četiri delegata iz Kluba srpskog naroda koji dolaze iz entiteta Republika Srpska glasalo je protiv, dok je peti delegat bio suzdržan Zbog nepostojanja "entitetske većine" odbijena hitnost procedure.

Istim brojem glasova odbijena je i skraćena procedura pa će prijedlog ukidanja akciza ići na dodatno usuglašavanje. Taj prijedlog bi se ponovno mogao naći na nekoj idućoj sjednici.

Krše li se Ustav i zakoni BiH?

Zastupnički dom PS BiH je ranije, 9. marta prihvatio Prijedlog zakona o dopunama Zakona o PDV-u i uputio ga Domu naroda na usvajanje po hitnoj proceduri.

Po toj proceduri, delegati ne bi mogli ulagati amandmane na prijedlog. Prijedlog je skinut s dnevnog reda sjednice Doma naroda održane 16. marta.

Nakon glasanja, o izmjenama zakona o PDV-u će se moći raspravljati u redovnoj proceduri pa će delegati moći uložiti svoje amandmane.

Ako se nakon amandmanske faze usvoji u Domu naroda, o zakonu će u novoj formi ponovno morati izjasniti i drugi, Zastupnički dom.

Međutim, ako zastupnici ulože svoje amandmane, zakon se ponovno vraća u Dom naroda jer se zakon mora u identičnom obliku usvojiti u oba doma.

Zakone na nivou BiH mogu predlagati Vijeće ministara BiH kao izvršna vlast ili propisan broj zastupnika u Zastupničkom domu ili delegata u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH.

PDV u BiH trenutno iznosi 17 posto na sve robe i usluge. Po prijedlogu koji je ranije usvojen u Zastupničkom domu, po sniženoj stopi PDV-a od pet posto oporezivali bi se lijekovi, pomoćna ljekovita sredstva i zdravstvena pomagala, kruh, sve vrste mlijeka, jestiva ulja, jestive masnoće, sol, šećer, stočna hrana bez koncentrata, sjemena i sadni materijal.

Također, predloženo je da se po višoj stopi PDV-a od 22 posto oporezuju alkohol, cigare, parfemi, nakit, te drugi luksuzni proizvodi, čime bi se, kako smatraju predlagači, osigurali dodatni prihodi i nadomjestio procijenjeni gubitak prihoda.

Usvajanju ovakvog Prijedloga zakona o dopunama Zakona o PDV-u protivi se dio delegata i zastupnika, ali i predstavnici Uprave za neizravno oporezivanje BiH koja je nadležna za prikupljanje PDV-a, carina i akciza kao posebnih poreza na određene proizvode poput nafte i naftnih derivata, kave ili alkohola.

Nikola Špirić, bivši ministar financija i predsjedavajući Vijeća ministara BiH, a danas delegat u Klubu srpskog naroda u Domu naroda PS BiH, tvrdi da je ovakav prijedlog zakona "neustavan i nezakonit".

"Predlagač mora poštovati Ustav BiH i druge zakone iz te oblasti. Hoćemo nešto da uradimo na korist građana. Zato to čuvamo u redovnoj proceduri da vidimo može li se to ispraviti", kazao je Špirić.

On kaže da se ovakvim prijedlogom zakona o PDV-u krši Zakon o sistemu indirektnog oporezivanja u BiH.

"Predlagač mora zatražiti mišljenje Upravnog odbora Uprave za indirektno oporezivanje. Mi smo dobili stav Uprave, ali nemamo stav Upravnog odbora (koji se sastoji od ministra financija i trezora BiH, ministara financija dva entiteta – Republike Srpske i Federacije BiH, te tri eksperta, op.a.). To nije jednostavna materija", kazao je Špirić.

Dalje je rekao i da se u ovom prijedlogu navodi da će "po isteku od šest mjeseci Vijeće ministara donijeti odluku da se produži rok važenja".

"Gdje je još u svijetu uloga parlamenata prenesena na izvršnu vlast? Kako to misle uraditi? Ko može odrediti kad će zakon stupiti na snagu, ako nam Uprava (za neizravno oporezivanje) kaže nije u stanju iz tehničkih razloga da primijeni takav zakon. A čujem da se građanima kaže: 'Evo, od sutra ćete imati manje akcize'. Ako novi zakon stupi na snagu, stari je ad acta, nema ga. Ulazimo li onda u bezakonje? Ne smijemo proizvesti pravnu nesigurnost u oblasti poreza", kazao je Špirić.

Špirić je naveo i kako se "ne može donijeti izmjena zakona i reći nakon šest mjeseci da se vraćamo na stari zakon".

"Ustav BiH to jasno propisuje. Ista je procedura. Ponovo se mora donijeti u Parlamentu", naglasio je Špirić koji je član vladajućeg Saveza nezavisnih socijaldemokrata..

Mladen Bosić, delegat u Klubu srpskog naroda i član opozicijske Srpske demokratske stranke, smatra da "ne postoji politička volja da se bilo šta uradi da bi se pokazalo građanima da vlast vrši funkciju za koju dobijaju plate".

"Upravni odbor Uprave za indirektno oporezivanje ima stavove kakve im naloži njihova politička opcija. Nemojte da pričamo o stručnjacima. Ovdje se radi o politici. Te direktive njima su 'dajte obrazloženje da se ne prihvate ove izmjene zakona'. Sve u tom izvještaju Uprave je kontra usvajanja zakona. Čitava ova priča je predstava za javnost", kazao je Bosić.

Lidija Bradara, izaslanica u Klubu hrvatskog naroda i članica vladajuće Hrvatske demokratske zajednice BiH, kazala je da "u prijedlogu zakona nije obrazloženo kakvi će biti ekonomski, socijalni ili politički efekti".

"Nijedan odgovor, osim možda političkog, populističkog nisam dobila. Nama bi zaštita žitelja i krajnje potrošnje trebala biti u fokusu, a ove parcijalne mjere neće tome doprinijeti. Do sad se jedinstvena stopa PDV-a pokazala kao najbolja s ekonomskog stajališta", kazala je Bradara.

Dodala je da "ozbiljne zemlje rade na povećanju potrošnje te da se socijalne mjere ne mogu voditi s rashodovne strane, već se moraju povećavati prihodi".

"Razumijem želju i potrebu da se smanje stope na hranu, a povećaju na luksuzne robe. Ključni problem je i što naša Uprava za neizravno oporezivanje nije u mogućnosti zbog softvera provesti takve izmjene automatski. U BiH mi imamo špekulativno ponašanje na tržištu što se tiče inflacije", smatra Bradara.

Zlatko Miletić, delegat u Klubu hrvatskog naroda koji je nekad bio član Demokratske fronte koju je napustio, kazao je da podržava i ovakav prijedlog, ali i da se stopa PDV-a na hranu smanji na nula posto.

"Negdje sam pročitao da je u BiH prošle godine kupljeno 20 vozila od kojih je svako u vrijednosti preko pola milijuna maraka (nešto više od 250.000 eura). U isto vrijeme imamo 25 posto stanovništva, i Srba i Hrvata i Bošnjaka i ostalih građana, koji nam žive na rubu siromaštva", kazao je Miletić.

Miletić kaže da je u protekla tri mjeseca po osnovu PDV-a i akciza prikupljeno više od 200 miliona maraka (više od 100 miliona eura) više nego u istom razdoblju prošle godine.

"Ako će ovakvim izmjenama zakona biti prikupljano 500 miliona maraka manje (više od 250 miliona eura), interesira me šta će, ako se ovo ne usvoji, raditi s viškom para koji će se prikupiti. Dajte da građanima olakšamo da lakše prebrode ovu ekonomsku krizu", kazao je Miletić.

Pomoćnik direktora Uprave za neizravno oporezivanje Muharem Ašinović i operativni rukovoditelj sektora za poreze, kazao je da će Uprava kao izvršni organ provoditi zakon kakav god on bio.

"Mi imamo problem s postojećim prijedlogom jer je on vrlo teško provediv zbog kratkog roka za primjenu koji ne može ispoštovati ni Uprava ni porezni obveznici jer ne mogu prilagoditi svoje softvere, evidencije, PDV prijave. Došli bismo u vremenski vakuum", kazao je Ašinović.

On je kazao i da je "jedna stopa daleko efikasnija, provodivija, a da se mjere socijalne politike provode paketima mjera vlada kao korisnika kojima se sva sredstva od PDV-a svaki dan doznačuju".

"U Prijedlogu zakona nije propisan ni dio, prijelazna odredba o zalihama. Zakon odstupa od evropskih direktiva. Za oporezivanje luksuza postoji zakon o akcizama", kazao je Ašinović i ponovio da je u ovakvim rokovima nemoguće donijeti novi pravilnik o primjeni zakona.

Dragan Čović, predsjedavajući Doma naroda i delegat u Klubu hrvatskog naroda, kazao je da je siguran da će svi jednoglasno podržati da Prijedlog izmjena zakona u PDV-u treba ići u redovitu proceduru te da se u redovitoj proceduri prijedlog preko tajništva opremi mišljenjima eksperata svih institucija koje su vezane za porez na dodanu vrijednost.

Odbijena hitna procedura za zakon o akcizama

Dom naroda je s deset glasova "za" i četiri glasa "protiv" i jednim suzdržanim odbio je da se po hitnom postupku razmatra Prijedlog zakona o izmjenama zakona o akcizama u BiH kojim bi se ukinule posebne trošarine na naftne derivate u trajanju od šest mjeseci.

Za prijedlog je, kao i na sjednici koja je održana 16. marta, glasalo po pet delegata iz Kluba Bošnjaka i Hrvata koji dolaze iz entiteta Federacija BiH.

Protiv su bila četiri delegata iz RS-a, dok je jedan delegat bio suzdržan.

Zastupnički dom Parlamenta Bosne i Hercegovine usvojio je također 9. marta, na prijedlog opozicijske Socijaldemokratske partije (SDP) BiH, takav prijedlog zakona kojim se ukidaju akcize na naftne derivate u trajanju od šest mjeseci.

Po litri goriva koje se proda na bh. tržištu, trenutno se plaća akciza u iznosu od 30 maraka do 40 feninga (od 15 do 20 eurocenti), ovisno o vrsti naftnog derivata.

Vijeću ministara BiH je nakon šest mjeseci ostavljena mogućnost da svojom odlukom produži za tri mjeseca definisani iznos akcize.

Kao i s Prijedlogom izmjena Zakona o PDV-u, da bi stupio na snagu, potrebno je da ga u istom obliku potvrdi i Dom naroda, gornji dom Parlamentarne skupštine BiH kojeg čini po pet delegata u tri kluba – Bošnjaka i Hrvata koji se na neizravnim izborima biraju u Domu naroda entiteta Federacije BiH te Srba koji se biraju u Narodnoj skupštini entiteta Republika Srpska.

Dragan Čović, predsjedavajući Doma naroda, kazao je kako će prijedlog izmjena tog zakona, odnosno odlučivanje o njegovoj daljnjoj sudbini, ići na dodatno usuglašavanje na Kolegiju Doma naroda.

Kolegij može odlučiti da se zakon ponovno stavi na dnevni red i da delegati odluče da se o njemu raspravlja u redovnoj proceduri, kao i o Prijedlogu zakona o dopunama Zakona o porezu na dodanu vrijednost (PDV).

Protest prevoznika iz BiH zbog skupljeg goriva
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:02:03 0:00
XS
SM
MD
LG