Dostupni linkovi

Stupio na snagu Sporazum o readmisiji između BiH i Pakistana


Sporazum o readmisiji potpisali su zvaničnici BiH i Pakistana u Islamabadu, 4. novembra 2020
Sporazum o readmisiji potpisali su zvaničnici BiH i Pakistana u Islamabadu, 4. novembra 2020

Sporazum o readmisiji između Bosne i Hercegovine (BiH) i Pakistana , te Protokol između Ministarstva sigurnosti BiH i Ministarstva unutrašnjih poslova Pakistan o provođenju ovog sporazuma stupio je na snagu 23. jula 2021.godine, čime su stvoreni uslovi za njegovu primjenu.

Kako je saopšteno iz Ministarstva sigurnosti BiH, riječ je o "izuzetno važnom sporazumu za BiH".

“S obzirom da posljednjih godina jedan dio rute za ilegalne migranate, koji žele stići u zemlje zapadne Evrope, prolazi teritorijom BiH”, saopšteno je.

Proceduru za potpisivanje ovog sporazuma pokrenulo je Ministarstvo sigurnosti Bosne i Hercegovine, a potpisan je 4. novembra 2020. godine u Islamabadu.

“Ovim sporazumom omogućava se povratak državljana ove zemlje koji ilegalno borave u BiH. S obzirom da državljani Pakistana čine značajan dio ilegalnih migranata u BiH, stupanje na snagu ovog Sporazuma, omogućit će započinjanje procedure njihovog povratka, a što će u konačnici i smanjiti pritisak na pojedine lokalne zajednice”, navedno je u saopštenju Ministarstva Sigurnosti BiH.

Readmisija i prihvat državljana dviju država, te tranzit stranaca, odvijat će se preko međunarodnih aerodroma u Sarajevu i Islamabadu.

Sporazume o readmisiji operativno provodi Služba za poslove sa strancima.

Ministarstvo sigurnosti BiH pokrenulo je proceduru za potpisivanje sporazuma o readmisiji sa još nekoliko država iz kojih dolazi veliki broj migranata u BiH, kako bi se olakšale i ubrzale procedure njihovog povratka u matične zemlje.

Trenutno se, prema podacima Ministarstva sigurnosti u BiH nalazi nešto više od 3.000 migranata i izbjeglica.

XS
SM
MD
LG