Dostupni linkovi

Podignuta optužnica protiv kriminalaca koji su ubili načelnika krim policije Prijedor


Logo ANOM-a na jednom od mobilnih telefona, Pariz, jun 2021. godine
Logo ANOM-a na jednom od mobilnih telefona, Pariz, jun 2021. godine

Tužilaštvo Bosne i Hercegovine (BIH) podiglo je optužnicu protiv osam osoba umiješanih u slučajeve organizovanog kriminala povezane sa aplikacijama Sky i Anom, te odgovorne za ubistvo načelnika kriminalističke policije Prijedor Radenka Bašića.

Najmlađi optuženi je rođen 1990. godine, a najstariji 1979. Među osam osoba je i jedna žena. Optužnica ide Sudu BiH na potvrđivanje.

Optuženi Dalibor Railić, Aleksandar Miljatović, Igor Repajić, Haris Gredelj, Mirjana Vujović, Željko Simić, Aleksandar Ivković, te Goran Gvozden optuženi su za organizovani kriminal povezan sa više teških kaznenih djela počinjenih u periodu od 2020. do 2022. godine, uključujući i ubistvo načelnika krim-policije Prijedor.

U optužnici se navodi da su optuženi, nakon prethodnog međusobnog dogovora korištenjem kriptovanih aplikacija, krijumčarili opojnu drogu kokain i marihuana u više navrata, koju su krijumčarili, transportovali, skrivali i dalje plasirali na ilegalnom narko-tržištu u BiH, kao i inostranstvu.

Optuženi Railić, Miljatović i Repajić terete se da su se udružili u grupu koji je organizovao Railić kako bi ubili načelnika krim-policije Prijedor, a da bi spriječili istrage za organizovani kriminal i krijumčarenje opojnih droga.

U okviru te grupe je optuženi Miljatović 21. marta 2022. godine ubio Bašića iz vatrenog oružja, na javnom mjestu u ranim jutarnjim satima. Ubistvo je zbog surovosti izvršenja, kao i zbog toga što je ubijen policijski službenik, teško narušilo sigurnosnu situaciju u Prijedoru i cijeloj BiH.

Optuženi Railić se tereti da je velike iznose novca stečene u narko-kriminalu koristio za kupovinu stanova, nekretnina, skupocjenih vozila, te držao na bankovnim računima. Od Suda BiH zatraženo i izvršeno blokiranje njegove imovine a tokom postupka tražiće se oduzimanje cjelokupne nezakonito stečene imovine.

Navode optužnice tužilaštvo je najavilo da će dokazivati pozivanjem 76 svjedoka, 4 stručna vještaka iz različitih oblasti, kao i prilaganjem više stotina dokaza. Među dokazima su i oni iz Sky i Anom aplikacija, dobijeni u međunarodnoj pravnoj pomoći i međunarodnom razmjenom dokaza od partnerskih institucija zemalja EU i svijeta.

Anom i Sky aplikacije

Više desetina osoba koje su osumnjičene za trgovinu drogom, oružjem i ubistvima iz istraga o korištenju mobilnih uređaja Sky i Anom uhapšeno je u BiH u proteklih godinu dana. Među njima su policijski službenici, osumnjičenici za trgovinu drogom, oružjem, prostitucijom.

Prva policijska akcija po naredbi državnog tužilaštva je izvedena u novembru 2021. godine nakon što je EUROPOL dostavio dešifrirane poruke iz ovih uređaja BiH.

Evropska komisija je u svom posljednjem izvještaju u oktobru ove godine zatražila podizanje prvih optužnica koje se odnose na Sky i Anom.

Anom je trebala biti "neprobojna" usluga koja je uključivala posebnu aplikaciju i mobilne uređaje. Napravili su je i distribuirali FBI i Australska savezna policija (AFP). Prema zvaničnim podacima FBI-ja, u maju 2021. godine, takve uređaje je koristilo oko 11.800 osoba.

Prema podacima EUROPOL-a prikupljeno je oko 27 miliona poruka koje su razmjenjivali kriminalci iz više od stotinu zemalja. Dio poruka u ovim uređajima su dešifrirali američki FBI i EUROPOL, te ih proslijedili lokalnim policijama.

XS
SM
MD
LG