Dostupni linkovi

Nastavljena akcija izvlačenja tijela petog rudara, u ponedjeljak Dan žalosti u FBiH


Rudnik Raspoto;je, 6, septembar 2014.

U subotu oko ponoći iz jame Raspotočje izvučeno je na površinu tijelo četvrtog stradalog rudara, Hajrudina Bradarca, nakon čega je dežurni ljekar konstatovao njegovu smrt. Tijelo je kolima hitne pomoći prebačeno je u Kantonalnu bolnicu Zenica radi obdukcije. U nedjelju je nastavljena potraga i izvlačenje tijela petog poginulog rudara, Fejze Isakovića.

U subotu popodne iz jame Raspotočje izvučena su tijela dvojice stradalih, Mehemeda Dizdarevića i Mehmedalije Halilovića, a u večernjim časovima i tijelo Fahira Halača. Oko ponoći spasioci su izvukli i tijelo Hajrudina Bradarca, rekla je stručna saradnica Kantonalnog tužilaštva Zenica, Azra Isaković:

Azra Isaković
Azra Isaković

„Što se tiče tijela tri prethodno izvučena rudara, ona su identificirana od strane rudnika i užih članova porodice, nad istima je obavljena obdukcija u Kantonalnoj bolnici Zenica. Nalaze obdukcije očekujemo, kada se izvuče tijelo petog rudara, kada budu kompletirani izvještaji.", kaže Azra Isaković.

Potraga za tijelom petog poginulog rudara, Fejze Isakovića, mogla bi prema procjenama iz Rudnika biti okončana do kraja dana. Načelnik Općine Zenica proglasio je dvodnevnu žalost na području Općine. Kako je navedeno, prema odluci Vlade Federacije BiH, ponedjeljak, 8. septembar proglašen je Danom žalosti u većem BH entitetu.

Komemoracija i sahrana četvorice rudara poginulih u jami Raspotočje Rudnika mrkog uglja Zenica biće obavljena u ponedjeljak.

Rudari Hajrudin Bradarac, Mehemed Dizdarević, Mehmedalija Halilović i Fahir Halač biće ukopani na četiri mjesna groblja - Vrseljima, Poratju, u Ponirku i Prašnicama.

Glavni federalni rudarski inspektor Nuraga Duranović rekao je da su ekipe u jami i da rade na raščišćavanju terena kako bi izvukli Isakovićevo tijelo.

Iako su radnici koji rade na izvlačenju, prema trenutnim informacijama, na nekih pet do šest metara od tijela poginulog rudara, Duranović kaže da je stanje u jami veoma teško s obzirom da je sve obrušeno.

"Ne znamo na kakve prepreke možemo naići, od željeznih predmeta do samog materijala koji se obrušio i može se desiti da ćemo tijelo izvući na površinu za sat vremena ili za tri ili pet sati", rekao je Duranović.

 • 16x9 Image

  Šerif Babić

  Diplomirao je na odsjeku za žurnalistiku Fakulteta političkih nauka u Sarajevu 1987. godine. Novinarstvom se bavi od 1990. godine. Objavljivao je tekstove u brojnim dnevnim i periodičnim izdanjima novina, časopisima i magazinima, te audio priloge za bh. radio stanice. Dugogodišnji je saradnik RSE iz Zenice.

 • 16x9 Image

  Ivan Katavić

  Novinarstvom se profesionalno bavi od 2005. godine kada je postao član redakcije sarajevskog dopisništva RSE. Najčešće obrađuje teme iz života običnih ljudi, kulture i sporta.

 • 16x9 Image

  Zvjezdan Živković

  Magistar komunikologije. Izvještava o kulturi, socijalnim temama i eurointegracijama. Kreira multimedijalne sadržaje i uređuje portal Balkanskog servisa RSE.

XS
SM
MD
LG