Dostupni linkovi

Stigma silovanih u ratu


Ilustrativna fotografija
Ilustrativna fotografija

U Bosni i Hercegovini više od 20 godina od rata žrtve silovanja i seksualnog zlostavljanja su i dalje stigmatizirane i izolovane od porodice te od društva. Nisu dobile adekvatnu pomoć, a nemaju ni satisfakciju da je pravda zadovoljena osudom počinilaca.

To je ujedinilo predstavnike vjerskih zajednica u BiH, koji su učestvovali u izradi Priručnika za vjerske službenike, sa uputama kako pomoći žrtvama da se izbore sa traumama i nastave život kao ravnopravni članovi društva.

Seksualno nasilje u ratu je fizička rana, a stigma ožiljak društva, koji ukoliko se ne tretira postaje kamen spoticanja za ove i naredne generacije, kaže doktorica Branka Antić Štauber iz Udruženja snaga žene i podsjeća koliko je važno destigmatizirati žrtve i govoriti o ovoj tabu temi

"Svaka ćelija traumatizirane osobe zaista pati od traume i od strahote koju je preživjela. Stigma koju čini društvo, okolina koja ne priznaje i ne prepoznaje, ne želi da pomogne, da rehabilituje je zaista nešto što čini život traumatiziranim osobama veoma teškim, ponekad neizdrživim", ističe Antić Štauber.

Izuzetno je važno uključenje u društvo, dodaje doktorica Branka Antić Štauber.

"Jer većina naših korisnica je našla nekako svoju mirnu luku i mjesto na kome može da govori o tome, da bude mirna i da bude sigurna da njen život nije došao do kraja. Većina njih ima izoliranost jednu potpunu, zatim autoizoliranost, nizak nivo samopoštovanja i nažalost mnoge od njih, čak 95 posto, su danas žrtve nasilja u svojim porodicama", navodi Antić Štauber.

Nasilje nasilja radi
molimo pričekajte
Embed

No media source currently available

0:00 0:03:42 0:00

Žrtve, naročito one u manjim sredinama, skupile su hrabrosti da pomoć potraže od vjerskih službenika, podsjeća predsjednik Međureligijskog vijeća Husein ef. Smajić i dodaje da je upravo zbog toga važno da svi vjerski službenici budu osposobljeni da pruže pomoć i podršku.

"Iskustvo Islamske zajednice je da smo proteklih godina uspjeli oko 40 žrtava silovanja i seksualnog zlostavljanja u ratu da im na određen način pomognemo i da ih vratimo u njihove porodice i da ih vratimo u jedno stanje normalnog života kako je to bilo prije ovih strašnih događaja", riječi su ef. Smajića.

Pročitajte:

Nadbiskup Vrhbosanski kardinal Vinko Puljić dodaje da je jedna od glavnih zadaća vratiti dostojanstvo žene u društvu.

''Prevažno je izgrađivati javno mnijenje. U javnom mnijenju treba se stvoriti ozračje dostojanstva žene. Na poseban način tu želimo pomoći da sama sebe prihvati u tim ranama i da ih liječi, a onda i društvo da prihvati tu stvarnost. U Ovoj cijeloj situaciji moramo shvatiti da svako ljudsko biće ima tri strukture, duh, duša i tijelo, a to znači da moramo na svim tim razinama pomoći i medicinski i psihološki i duhovno. U tom duhu mi ostajemo u katoličkoj crkvi na razini duhovnosti , ali želimo surađivati i sa svim tim drugim strukturama kako bi dostojanstvo žene bilo vrednovano.''

Zamjenik mitropolita Srpske pravoslavne crkve Vladislav Topalović poručuje da je važno za žrtve da osjete povjerenje i sugurnost.

''Najbitnije je žrtvama dati smisao i upravo vjera može da pomogne svakoj žrtvi da nađe smisao svoje patnje. Crkve i vjerske zajednice imaju ogroman potencijal da stave tu temu koja je u našem društvu tabu na dostojno mjesto gdje će se o njoj pričati i raspravljati. Ja mislim da se tako može stvoriti jedna kritična masa u našem društvu koja će onda produkovati istinu o žrtvama ratnog silovanja i onda ćemo imati tu temu obrađenu ne samo sa oltara ili iz vjerskih objekata nego ćemo imati tu temu i u pozorištu i u filmu i u književnosti i obrađenu i u javnom mnijenju obrađenu na pravi način.''

Sedam žena, sedam iskustava nasilja
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:02:40 0:00

Upravo dugogodišnji rad sa žrtvama ponukao je i predstavnike udruženja žrtava i vjerske zajednice pa su uz pomoć ambasade Velike Britanije i populacionog fonda UN-a u saradnji sa ljekarima i psihoterapeutima sačine priručnik u kojem se daju praktične preporuke kako pomoći žrtvama da pobijede svoje traume, prevladaju užas koji su preživjele i nastave život kao ravnopravni i uspješni članovi društva.

Priručnik će dobiti svaki vjerski službenik u BiH kako bi mogao što bolje i efikasnije pomoći žrtvama.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG