Dostupni linkovi

U BiH akcija 'Zapad' protiv krijumčarenja migranata


Granična policija Bosne i Hercegovine, Ilustrovana fotografija

Granična policija Bosne i Hercegovine (BiH) u utorak 24. maja po nalogu Tužilaštava BiH pretresa objekate i vozila i hapsi osumnjičene za organizovani kriminal i krijumačarenje migranata sa područja Bosne i Hercegovine ka Hrvatskoj i zemljama Evropske unije (EU).

U akciji "Zapad" pretresi se obavljaju u više gradova u sjevernom dijelu zemlje, uključujući Brčko, Modriču i druge bh. gradove, a kako je Tužilaštvo BiH saopštilo, aktivnosti su usmjerene na 12 osumnjičenih osoba koje su pod višemjesečnom istragom.

"Prikupljeni su dokazi da su osumnjičeni, djelujući organizirano i u međusobno povezanim radnjama i aktivnostima, krijumčarili veći broj migranata koji su nezakonito boravili u BiH, a kojima su za novčanu naknadu organizirali nezakonit transport i krijumčarenje u Hrvatsku i dalje prema zemljama EU", saopštilo je Tužilaštvo BiH.Kako je navedeno, u okviru pretresa pronađena je i veća količina oružja i streljiva, čija nabavka i posjedovanje građanima nije dozvoljena.

Nakon što se provedu sve istražne radnje, postupajuća tužiteljica donijeće odluku o daljim aktivnostima u predmetu.

Od početka 2018. godine, prema zvaničnim podacima, u BiH je stiglo više od 84.000 izbjeglica i migranata, uglavnom sa Bliskog istoka i Afrike, zapadnobalkanskom migracijskom rutom.

Prema podacima Ministarstva sigurnosti BiH, u pet prihvatnih centara na području BiH posljednjih nekoliko mjeseci boravi između 1.800 i 2.200 migranata.

XS
SM
MD
LG