Dostupni linkovi

Pronađeni posmrtni ostaci pet osoba u masovnoj grobnici na istoku BiH


Ekshumacija se obavlja ručno zbog izuzetno nepristupačnog i složenog terena, kažu u Institutu za nestale BiH
Ekshumacija se obavlja ručno zbog izuzetno nepristupačnog i složenog terena, kažu u Institutu za nestale BiH

Posmrtni ostaci najmanje pet osoba, žrtava proteklog rata u Bosni i Hercegovini (BiH), ekshumirani su do sada iz masovne grobnice u Dobrom Polju, u opštini Kalinovik, na istoku BiH.

Kako je saopšteno u petak, 4. juna iz Instituta za nestale osobe u BiH, posmrtni ostaci biće proslijeđeni u prosekturu Gradska groblja Visoko na dalju sudsko-medicinsku obradu i utvrđivanje identiteta žrtava putem DNK analize.

U Institutu ističu da se nastavlja proces ekshumacije u cilju pronalaska i kompletiranja posmrtnih ostataka osoba nestalih u proteklom ratu.

“Ekshumacija se obavlja ručno zbog izuzetno nepristupačnog i složenog terena. Istražilac Tužilaštva BiH sve vrijeme se nalazi na terenu gdje koordinira rad svih osoba uključenih u proces ekshumacije”, navode u Institutu.

Dodaje se da su u proces traženja i ekshumacije uključeni i predstavnici Međunarodne komisije za nestale (ICMP), vještak sudske medicine, kao i lokalni pripadnici policije koji osiguravaju lokaciju, te vrše “kriminalističko-tehničku obradu dokaza i lica mjesta”.

“Pronalazak ove lokacije rezultat je zajedničkog rada Posebnog odjela za ratne zločine Tužilaštva Bosne i Hercegovine i Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) na pronalasku informacija i podataka o mogućim lokacijama na kojima se nalaze posmrtni ostaci žrtava iz proteklog rata”, ističu u Institutu za nestale BiH.

Dodaje se da su lokaciju na kojoj se vrši proces ekshumacije posjetili i predstavnici Međunarodne komisije za nestale ICMP i Ambasade Kraljevine Švedske u BiH.

Masovna grobnica u Dobrom Polju, otkrivena je tokom prekopavanja lokacije 31. maja, kada su nađeni posmrtni ostaci tri osobe.

Iz Institut aza nestale BiH tada je navedeno da se pretpostavlja da se radi o žrtvama bošnjačke nacionalnosti.

Na Međunarodni dan nestalih osoba, koji je obilježen u avgustu 2020. godine, Institut za nestale BiH objavio je da se još uvijek traga za 7.547 osoba, nestalih tokom rata u BiH (1992.-1995.)

XS
SM
MD
LG