Dostupni linkovi

U BiH stigla mađarska donacija od 200.000 vakcina Sinopharm


Mađarska donacija BiH vakcina kineske proizvodnje, Sarajevo (5. juli 2021.)
Mađarska donacija BiH vakcina kineske proizvodnje, Sarajevo (5. juli 2021.)

U Sarajevo je 5. jula stigla donacija od 200.000 doza vakcina protiv korona virusa kineskog proizvođača Sinopharm.

Radi se o donaciji Mađarske koju je predsjedavajućem Savjeta ministara BiH Zoranu Tegeltiji zvanično na aerodromu uručio ministar spoljnih poslova i trgovine Mađarske Peter Sijarto.

Ministar Sijarto istakao je da je Mađarska ponosna na činjenicu da se radi o
najvećoj donaciji vakcina koju je BiH do sada dobila.

“Države Zapadnog Balkana i Mađarska su zavisne jedna od drugih i to važi za privredu i za ekonomiju, odnosno za zaustavljanje ilegalne migracije.
Najjednostavnije rečeno: ako stvari dobro teku na Zapadnom Balkanu, to je
za Mađarsku izuzetno dobro. Naravno, i suprotno važi – ukoliko na Zapadnom Balkanu stvari ne idu dobro, to je i za Mađarsku loše. Zato sa velikim zadovoljstvom pomažemo, a sve sa ciljem da i kod vas bude uspješna borba za zaustavljanje epidemije“, poručio je Sijarto.

Predsjedavajući Savjeta ministara Zoran Tegeltija apelovao je na građane BiH, nakon prijema donacije, da se pripreme za što veći odziv za imunizaciju, s obzirom na procjene da bi mogao da stigne novi val virusa korona. Zahvalio se u ime BiH, Sijartu i Mađarskoj.

"Ovo je do sada najveća pojedinačna donacija vakcina i zbog toga se u ime
Savjeta ministara i građana BiH najiskrenije zahvaljujem Vladi Mađarske i
gospodinu Sijartu lično," rekao je Tegeltija.

Uz Tegeletiju, dočeku ministra Sijarta prisustvuje i premijer Federacije Bosne i Hercegovine, jednog od entiteta u BiH, Fadil Novalić.

U Istočnom Sarajevu planiran je sastanak predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Milorada Dodika sa Sijartom, kome će prisustvovati Tegeltija, te Željka Cvijanović, predsjednica drugog bosanskohercegovačkog entiteta Republike Srpske.

Prema riječima Zorana Tegeltije, do sada je u BiH stiglo 928.000 vakcina protiv virusa korona. Najavio je kako se u drugom kvartalu 2021. godine očekuje još 1.128.000 doza vakcina.

Krajem jula u BiH bi trebala stići i donacija Vlade Sjedinjenih Država od 500.000 doza vakcine Pfizer.

Prema podacima Ministarstva civilnih poslova BiH, od marta 2020. godine, kada je registrovan prvi slučaj COVID-a 19, u BiH je oboljelo skoro 205.000 građana, a od posljedica zaraze je preminulo više od 9.600 osoba.

XS
SM
MD
LG