Dostupni linkovi

Borrell razgovarao sa političarima u BiH, poziva na rešenje krize dijalogom


Visoki predstavnik EU Josep Borrell u Briselu, Belgija, 21. oktobra 2021.

Visoki predstavnik Evropske unije za spoljnu politiku i bezbednost Josep Borrell razgovarao je sa političkim liderima u Bosni i Hercegovini i zatražio od svih relevantnih aktera da se uključe u konstruktivan dijalog s ciljem pronalaska održivog i dugoročnoh rešenja za krizu u zemlji.

U saopštenju koje je izdala Evropska službe za spoljnu akciju (EEAS) je navedeno da je Borrell imao odvojene telefonske razgovore sa liderom SDA Bakirom Izetbegovićem, HDZ BiH Draganom Čovićem i SNSD-a Miloradom Dodikom.

On je, kako piše, pozvao lidere u Federaciji BiH da ostanu posvećeni razgovorima o ustavnoj i izbornoj reformi i da rade na brzom sporazumu.

“Visoki predstavnik, Borrell je ponovio spremnost EU, zajedno sa SAD, da nastavi da se angažuje na omogućavanju izbalansiranog sporazuma, koji se bavi zabrinutostima svih strana i koji bi bio u skladu sa standardima EU i omogućio bi zemlji da napreduje na njenom putu prema EU."

Iz Stranke demokratske akcije nakon poziva saopšteno je kako "Borrell usko sarađuje sa američkim državnim sekretarom Antonyjem Blinkenom na rješavanju krize u Bosni i Hercegovini i izbjegavanju njene eskalacije“.

Borrell je pozvao relevantne stranke da pokažu "političku hrabrost i odlučnost da se na vreme postigne sporazum koji će biti sproveden za opšte izbore sledećeg oktobra", navodi se u izdatom saopštenju.

U saopštenju EEAS navodi se da je šef evropske diplomatije podsetio na nedvosmislenu posvećenost EU teritorijalnom integritetu, suverenitetu i jedinstvu Bosne i Hercegovine i spremnost da iskoristi sve instrumente iz svog okvira alata kako bi se pomoglo zemlji da prevaziđe trenutnu političku krizu i da se u potpunosti fokusira na reforme potrebne u skladu sa evropskom prespektivom zemlje.

Prilikom telefonskih razgovora je Josep Borell potvrdio da će se 21. februara, na sastanku ministara inostranih poslova EU, raspravljati o BiH te da će ministri "detaljno razmatrati sve aspekte situacije u zemlji."

Inače, 10. februara, Narodna skupština Republike Srpske glasala je o zakonu o uspostavljanju posebnog Visokog sudskog i tužilačkog veća (VSTV) što predstavlja kršenje ustavno-pravnog poretka Bosne i Hercegovine.

Istog dana su iz EU upozorili da će u slučaju da se zakon usvoji, to imati posledice po društvu, ali i proces evropskih integracija.

Evropska unija je od početka krize u BiH upozoravala da može preduzeti mere protiv političara koji ugrožavaju funkcionisanje državnih institucija. Međutim, do sada nema jedinstva među članicama EU da se uvedu sankcije.

SAD su u 5. decembra donele proširenu listu sankcija za dela korupcije, kojima je obuhvaćen i Milorad Dodik, član Predsedništva BiH i lider Stranke nezavisnih socijaldemokrata (SNSD), vodeće partije u bh. entitetu Republika Srpska.

XS
SM
MD
LG