Dostupni linkovi

EU upozorava na posledice ako RS usvoji zakon o VSTV


Evropska unija (EU) smatra da glasanje Narodne skupštine Republike Srpske o zakonu o uspostavljanju posebnog Visokog sudskog i tužilačkog veća (VSTV) predstavlja neprihvatljivo kršenje ustavno-pravnog poretka Bosne i Hercegovine.

U saopštenju Evropske Službe za spoljnu akciju (EEAS) se upozorava da će u slučaju da se zakon usvoji, to imati posledice po društvu ali i proces evropskih integracija.

“Ako zakon bude usvojen, to će ozbiljno uticati na prava građana Republike Srpske, produbljujući pravnu nesigurnost i nestabilnost u pravosudnom sistemu zemlje, i ozbiljno narušiti evropsku perspektivu BiH”, stoji u saopštenju koje je potpisao, glasnogovornik, Peter Stano.

Stano je potvrdio da je visoki predtavnik EU za zajedničku spoljnu politiku i bezbednot, Josep Borell (Žozep Borelj) stavio na dnevni red predstojećeg sastanka ministara inostranih poslova EU, situaciju u BiH i, kako je rekao, “radnje koje narušavaju jedinstvo zemlje”. Susret šefova diplomatija država članica EU je zakazan za pondeljak, 21. februar.

Reakcija iz EEAS dolazi nakon što je u četvrtak, 10. februara, podržan nacrt zakona o formiranju VSTV RS. Ovaj zakon je neustavan jer prenosi nadležnosti sa državnog na entitetski nivo. Takvu odluku o prenosu nadležnosti sa države na entitet kao niži nivo vlasti može donieti samo državni parlament.

EU poziva lidere BiH, a posebno rukovodstvo Republike Srpske, da prestanu sa “eskalacijskim koracima” i umesto toga obezbede nastavak ozbiljnog dijaloga unutar državnih institucija, kako bi se pozabavili svim pitanjima koja izazivaju zabrinutost.

Potpisnik saopštenja, portparol Peter Stano je poručio da je EU spremna da iskoristi sve instrumente dostupne u svom paketu kako bi pomogla BiH da prevaziđe trenutnu krizu i osigura da se u potpunosti ponovo fokusira na reforme na putu u EU, kako je navedeno u Mišljenju 14 ključnih prioriteta.

Inače, nacrt zakona sada ide na javnu raspravu od 60 dana, posle kojih će poslanici ponovo da raspravljaju o zakonu u formi prijedloga - nakon čega slijedi usvajanje. U četvrtak, 10 februara je nacrt zakona podržalo 45 poslanika od 64 koliko ih je bilo na sjednici.

Brisel ali I Washington su i ranije pozivali zastupnike Skupštine RS da odbiju raspravu o Nacrtu zakona o visokom sudskom i tužilačkom savjetu Republike Srpske.

XS
SM
MD
LG