Dostupni linkovi

Prebacivanje loptice oko viza za kosovske košarkaše


Kosovski košarkaši, fotoarhiv
Kosovski košarkaši, fotoarhiv

Evropsko prvenstvo za košarkaše do 16 godina u diviziji B počinje u četvrtak (9. august) u Sarajevu. No, košarkaši Kosova koji su već trebali igrati protiv Bosne i Hercegovine, nisu doputovali, jer još nisu dobili vize za ulazak u BiH.

Problem se pojavio na relaciji Košarkaški savez Bosne i Hercegovine – Ministarstvo vanjskih poslova BiH, zbog čega Košarkaškom savezu BiH prijete sankcije Međunarodne košarkaške federacije (FIBA).

U saopštenju za javnost Košarkaškog saveza BiH navedeno je da su oni na vrijeme obavili sve da mladi košarkaši uđu u Bosnu i Hercegovinu, te da su iz Ambasade BiH u Makedoniji dobili obavijest da su vize pripremljene i da očekuju saglasnost ministra vanjskih poslova BiH, Igora Crnatka.

Kosovski košarkaši u Skoplju čekaju, a bh. ministar Igor Crnadak demantuje medijske navode da im je odbio dati vize, već je od Upravnog odbora Košarkaškog saveza BiH zatražio potvrdu kao dokaz da kompletan Upravni odbor Košarkaškog saveza BiH, uključujući i predstavnike iz Republike Srpske, stoje iza turnira.

Tu potvrdu je Košarkaški savez u četvrtak i poslao Ministarstvu vanjskih poslova, rečeno je Radiju Slobodna Evropa (RSE) iz Košarkaškog saveza BiH.

"Upozoravamo javnost da bi neizdavanje viza selekciji Kosova moglo nanijeti nesagledivu štetu Košarkaškom savezu BiH, ne samo zbog mogućih sankcija, nego i buduće saradnje sa FIBA-om koja je u prošlosti imala mnogo razumijevanja za Košarkaški savez BiH, te nam pružala vrijednu podršku", navedeno je u saopštenju.

Zato su pozvali Ministarstvo vanjskih poslova BiH na hitno izdavanje viza za košarkaše sa Kosova.

"Pozivamo Ministarstvo vanjskih poslova, na čelu sa gospodinom Crnatkom, da, shodno svojim ovlaštenjima, odobri izdavanje viza selekciji Kosova za dolazak u BiH i spriječi katastrofu koja prijeti Košarkaškom savezu BiH", istakli su iz Košarkaškog saveza BiH.

Ministar Crnadak odbio izdavanje viza selekciji Kosova
Ministar Crnadak odbio izdavanje viza selekciji Kosova

I Ministarstvo vanjskih poslova BiH se, također, saopštenjem za javnost ograđuje od svoje odgovornosti za nastali problem. Naveli su da je zahtjev Košarkaškog saveza BiH kojim je traženo izdavanje viza za članove selekcije Kosova, Ministarstvu dostavljen u poslijepodnevnim satima prije dva dana, a praksa je da zahtjeve za izdavanje viza Ministarstvo daje u roku od tri dana.

No još veći problem je, a i to je naglašeno u saopštenju, da je Ministarstvo vanjskih poslova BiH uvidjelo nesuglasice unutar Košarkaškog saveza BiH.

"Ministarstvo inostranih poslova BiH je dana 09.08.2018. godine dobilo dodatno izjašnjenje Košarkaškog saveza BiH, iz čijeg konteksta proizlazi da unutar Saveza ne postoji saglasnost o učešću selekcije Kosova na predmetnom prvenstvu, što je potvrđeno i u neposrednim razgovorima obavljenim sa pojedinim članovima najvišeg tijela Košarkaškog saveza BiH i Košarkaškog saveza Republike Srpske. U pomenutim razgovorima, izraženo je direktno protivljenje predstavnika Republike Srpske učešću selekcije Kosova na aktuelnom Evropskom prvenstvu u košarci koje se održava u Sarajevu", navedeno je u saopštenju.

Ilustrativna fotografija
Ilustrativna fotografija

I dok u Košarkaškom savezu BiH tvrde da stoje iza organizacije Evropskog prvenstva za košarkaše do 16 godina, a time i poziva kosovskim mladim košarkašima da učestvuju na takmičenju, a suprotno njima, Ministarstvo vanjskih poslova tvrdi da ne postoji jedinstveni stav unutar Košarkaškog saveza BiH u pogledu učešća selekcije Kosova, košarkaši Kosova u Skoplju danima čekaju vizu i mogućnost da igraju za svoju zemlju.

Selekcija Kosova trebala je biti jedna od 24 učesnice Evropskog prvenstva divizije B za kadete, a košarkaši Kosova su na prvenstvu već 9. avgusta trebali igrati sa selekcijom Bosne i Hercegovine.

Potpredsjednik Košarkaškog saveza BiH Sejo Bukva rekao je Federalnoj novinskoj agenciji (FENA) da ekipa Kosova čeka da doputuje u Sarajevo, te da postoji mogućnost da utakmice koje zbog kašnjenja ne odigra u zakazanim terminima, odigra u slobodnim danima takmičenja.

"Žao mi je i krivo da djecu od 16 godina gledamo po krvnim zrncima i da se politika miješa u sport i Evropsko prvenstvo. Neshvatljivo mi je to kao sportisti, nikada mi neće biti jasno i nikada to neću podržati", rekao je Sejo Bukva, potpredsjednik Košarkaškog saveza BiH.

Bukva je dodao da je svima u interesu da reprezentacija Kosova doputuje u Sarajevo, počev od Košarkaškog saveza BiH pa do FIBA-e.

Ministarstvo vanjskih poslova Kosova prethodno je izrazilo žaljenje zbog "nerazumnih kašnjenja i sistematskih poteškoća" u procedurama izdavanja viza za članove reprezentacije Kosova, te pozvalo Evropsku uniju i ostale države da hitno reaguju zbog ovog događaja.

'Psihološki pritisak nad reprezentacijom Kosova'

Elvira Dušku, generalna sekretarka Košarkaškog saveza Kosova, izjavila je za RSE da je ovaj savez od 8. maja bio u kontakt sa Košarkaškim savezom BiH, koji je trebao da pomogne kosovskoj reprezentaciji u vezi sa potrebnom dokumentacijom za dobijanje vize.

Dušku je rekla da je obaveza bh. saveza bila da dostavi Kosovu službeni poziv, a njihov odgovor je u kontinuitetu bio da "rade na tome".

"Od bh. saveza smo tražili zvaničan poziv i nikada nismo dobili taj poziv. Svaki dan nam je bilo rečeno da će oni 'danas-sutra' dobiti dozvolu Ministarstva spoljnih poslova o tom pitanju, ali mi taj poziv nikada nismo dobili", rekla je Dušku.

Elvira Dušku je na kraju obavijestila Međunarodnu košarkašku federaciju o ovom slučaju. FIBA je imala uvid u prepisku kosovskog i bh. saveza, poslije čega je počela da vrši pritisak na bh. savez, kazala je ona.

U saopštenju kosovskog Ministarstva se dodaje da svaki pokušaj da se uvedu političke prepreke sa očiglednim ciljem ugrožavanja učešća reprezentacije Kosova na ovom sportskom događaju u posljednjem trenutku, "ne samo da krši evropski osnovni princip slobode kretanja, već i pravila same organizacije, za šta ćemo tražiti odgovor".

"Psihološki pritisak nad reprezentacijom Kosova koji traje već nekoliko dana a u vezi ovih prepreka, dok su oni u sredu trebali da održe i trening u Sarajevu uoči utakmice protiv BiH u četvrtak, je zlonamerno i u suprotnosti sa sportom", navedeno je u saopštenju Ministarstva.

Kosovo je postalo punopravan član FIBA-e prije tri godine.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG