Dostupni linkovi

Vanredna vijest

BiH u stanju nedovršenog rata?


Biti konstitutivan u BiH znači imati jednaka prava na teritoriji cijele države, ilustrativna fotografija

Srbi u Bosni i Hercegovini nisu konstitutivni u pet kantona, niti su srpski jezik i ćirilica ravnopravni sa ostala dva jezika i pismom.

Sve se dešava 18 godina od odluke Ustavnog suda BiH o konstitutivnosti svih naroda na cijeloj teritoriji zemlje.

Iako je odluka punoljetna, u praksi je situacija drugačija, jer nisu izmijenjeni amandmani Ustava pojedinih kantona kojim bi se konstitutivnost osigurala.

Nedavno je u Hercegovačko-neretvanskom kantonu bio pokušaj da se amandmanski riješi ovo pitanje, ali hrvatski poslanici to nisu podržali, navodeći kako će sve biti riješeno izmjenama Izbornog zakona.

No, Dušan Golo iz Koordinacije srpskih udruženja u Mostaru kaže kako se ovo pitanje ne tiče samo Izbornog zakona i izbora nekoga na neku političku funkciju.

"Nije mi jasno zašto se osporavaju odluke Ustavnog suda BiH kao najviše pravosudne instance. Želimo da nas izjednače sa druga dva naroda. U praktičnom životu nemamo pravo na jezik, pravo na pismo, pravo na nacionalnu grupu predmeta, zapošljavanje, nigdje nas nema, a na papiru stoji da imamo pravo kao ostala dva konstitutivna naroda i ostali", poručuje Golo.

Da bi se ovakvo stanje promijenilo, Ustavni sud Federacije BiH je u maju ove godine donio presudu prema kojoj bi Srbi u Hercegovačko-neretvanskom kantonu, Zapadnohercegovačkom i Posavskom trebali postati konstitutivni.

Odluka farsa: Mladen Bosić
Odluka farsa: Mladen Bosić

Zbog ove činjenice, Ustavni sud BiH je na sjednici u četvrtak odbacio zahtjev Mladena Bosića, predsjedavajućeg Parlamenta BiH za ocjenu ustavnosti u nekoliko kantona na području Federacije BiH kada je riječ o konstitutivnosti Srba, proglašavajući se nenadležnim za ovo pitanje.

Bosić odluku smatra farsom.

"Sjetite se prije izvjesnog vremena kada je donio, upravo, Ustavni sud Bosne i Hercegovine odluku o ukidanju grba i himne Republike Srpske i tada je bio nadležan, a sada nije za ono što se jasno definiše kao nadležnost Ustava Bosne i Hercegovine, a to je konstitutivnost sva tri naroda na čitavoj teritoriji", ističe Bosić.

Biti konstitutivan u Bosni i Hercegovini znači imati jednaka prava na teritoriji cijele države. U ovoj zemlji tu satisfakciju imaju tri naroda - Bošnjaci, Srbi i Hrvati, dok su svi drugi u skupini 'ostalih'.

Praktično i ova tri naroda, uprkos što su pravno zavedeni kao jednaki, nemaju taj status u praksi.

O tome svjedoči i profesor na Mostarskom sveučilištu Slavo Kukić, koji kaže kako se radi o efektima Dejtonskog sporazuma, jer je situacija, kada je konstitutivnost u pitanju, identična na cijeloj teritoriji Bosne i Hercegovine.

"Skupština Republike Srpske je sama verificirala amandmane koje je visoki predstavnik početkom dvijetisućitih nametnuo, a koji se odnose na konstitutivnost Bošnjaka i Hrvata u tom dijelu Bosne i Hercegovine. U stvarnosti ta konstitutivnost ne funkcionira, nju se ignorira različitim 'gimnastikama'. Dakle, sve to, i ovo što formalno nije zadovoljeno u pet kantona, govori kako je konačno vrijeme da se ne samo skine 'luđačka košulja' u formi Dejtonskog ustava, nego da se stavi i točka na fašisoidne politike i političke filozofije kojima se svugdje u svijetu potkresavaju krila, a one su ovdje dominantne", kaže Kukić.

Treba podsjetiti kako ne samo da konstitutivni narodi nisu jednaki na cijeloj teritoriji Bosne i Hercegovine, već ova država manjinama ne daje pravo da budu birani u neku od bh. institucija.

Kako se ne provode odluke Ustavnog suda BIH, tako se ne provodi već desetu godinu ni odluka Evropskog suda za ljudska prava da se manjinama, koji se u bh Ustavu nazivaju 'ostali' omogući pravo da se kandiduju na izborima.

Vrijeme da se stavi točka na fašisoidne politike: Slavo Kukić
Vrijeme da se stavi točka na fašisoidne politike: Slavo Kukić

Zbog toga profesor Kukić zaključuje:

"Mi smo u vremenu nedovršenog rata, jer se rat koji je formalno okončan 1995. nastavlja na način da se nitko ne odriče teritorija koje je osvojio, niti ambicija da na njemu uvede svoja pravila igre koja su potpuno inkopatibilna sa pravilima igre 21. stoljeća, pravilima razvijenih društava, sa pravilima igre u kojima je čovjek liberales, a ne nekakvi isfabricirani kolektiviteti koji služe samo kao paravan za ostvarivanje grupnih interesa političkih moćnika."

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG