Dostupni linkovi

BiH preporučila građanima da izbjegavaju putovanje u Ukrajinu


Ukrajinski vojnik stoji ispred tenkova u bazi Klugino-Biširivka u regiji Karkiv, 21. januara 2022.
Ukrajinski vojnik stoji ispred tenkova u bazi Klugino-Biširivka u regiji Karkiv, 21. januara 2022.

Ministarstvo vanjskih poslova Bosne i Hercegovine (BiH) preporučilo je državljanima BiH da ''izbjegavaju putovanje u područja u Ukrajini gdje je, prema medijskim izvještajima, registrirano pogoršanje sigurnosne situacije i koncentracija vojnih snaga''.

''Za putovanja u ostale dijelove Ukrajine, bh. državljanima savjetujemo da do daljnjeg odgode putovanja koja nisu nužna. Ukoliko nisu u mogućnosti odgoditi putovanje zbog ranije preuzetih obaveza i zakazanih termina savjetujemo oprez i svakodnevno informiranje o trenutnoj situaciji iz pouzdanih i raspoloživih izvora'', saopćilo je Ministarstvo vanjskih poslova BiH.

Dodaje se da je za konzularnu pomoć nadležna Ambasada BiH u Mađarskoj.

Ukrajinci se pripremaju za ruski napad
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:02:58 0:00

Predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenski pozvao je 1. februara građane da ostanu mirni i ujedinjeni dok vlada i lideri širom svijeta ulažu napore da spriječe moguću invaziju Rusije.

Istog dana je potpisao dekret o povećanju broja vojnika ukrajinskih oružanih snaga za 100.000 tokom tri godine i podizanju plata vojnicima. Naveo je da potpisivanje dekreta ne znači da je rat s Rusijom neminovan.

Američki Pentagon je izvijestio da su u toku razgovori sa istočnoevropskim saveznicima o mogućem raspoređivanju američkih vojnika na istočno krilo NATO-a, dok Washington pokušava umiriti saveznike u Alijansi, koji se suočavaju s nagomilavanjem ruske vojske u blizini ukrajinske granice.

Zapadne zemlje optužuju Moskvu da je nagomilala oko 100.000 vojnika na ukrajinskoj granici i da namjerava da napadne tu zemlju.

Rusija negira da planira napad na Ukrajinu i traži pisane sigurnosne garancije, među kojima i odbijanje pristupa Ukrajine NATO-u i kraj vojnog jačanja Alijanse na istoku Evrope.

Taj zahtjev su odbacili SAD i NATO, a Kremlj je naveo da razmatra svoju reakciju. Moskva sada navodi odgovor Zapada kao dokaz koji podržava narativ da je Rusija meta, a ne podstrekač agresije.

Rusija je 2014. anektirala ukrajinsko poluostrvo Krim i podržava proruske pobunjenike koji se bore protiv vladinih snaga na istoku Ukrajine.

Ukrajinske škole se pripremaju za najgore
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:02:11 0:00
XS
SM
MD
LG